Få oversikt over viktige data i bygg- og anleggsbransjen
Byggfaktas researchavdeling samler inn data om over 1000 byggeprosjekter hver uke. Prosjektene deles inn s i 8 stadier for å gi deg en detaljert oversikt.
Byggfaktas prosjektdatabase gir byggeaktører tilgang til omfattende og oppdatert informasjon om byggeprosjekter. Utforsk våre data og styrk dine forretningsbeslutninger.
1. Informasjon om utbyggers tidlige planer?
I planleggingsfasen har byggherren en idé til et byggeprosjekt, men har foreløpig ikke involvert eksterne rådgivere formelt. Dette er den første av Byggfaktas 8 faser. Data om konstruksjoner i denne fasen er spesielt interessante for totalentreprenører og rådgivere som ønsker å ligge i forkant av nye byggeprosjekter. I denne fasen oppsøker og samler Byggfakta sin researchavdeling inn de dataene som er tilgjengelige på dette tidspunktet, som typisk kan være:
Viktige data i planleggingsfasen:
-
Hvem bygger og hva skal bygges? Identifisering av byggherre og prosjektets formål.
-
Beskrivelse av utbyggers overordnede plan eller idé. Gir innsikt i prosjektets overordnede visjon.
-
Type bygning: Er det bolig, kontor, eller annen type konstruksjon?
-
Plassering av bygget: Hvor skal prosjektet realiseres?
-
Arealet av den planlagte konstruksjonen: Størrelsen på bygget som planlegges.
Byggfaktas researchavdeling samler inn tilgjengelige data i denne tidlige fasen, slik at totalentreprenører og rådgivere kan få et fortrinn i markedet.
2. Byggets første formelle rammeverk: Skisseforslag-fasen
Etter planleggingen går byggingen inn i «Skisseforslag»-fasen. Her samarbeider byggherren ofte med en byggherrerådgiver for å etablere de overordnede rammene for prosjektet.
I denne fasen blir den opprinnelige ideen mer detaljert, og det utarbeides et byggeprogram som dekker byggherrens krav og ønsker når det gjelder byggets størrelse, funksjon, arkitektur, miljøaspekter, økonomi og tidslinje. Byggeprogrammet danner grunnlaget for det videre arbeidet.
I denne fasen starter også arbeidet med å utarbeide en reguleringsplan. Tiltakshaver kontakter kommunen for å starte reguleringsplanprosessen. For større prosjekter må det ofte utarbeides en første uttalelse eller gjennomføres en offentlig høring før reguleringsplanen kan begynne.
Typiske byggedata samlet inn av Byggfakta i denne fasen inkluderer:
-
Byggerådgiver og/eller skissearkitekt
-
Byggeprogram
-
Arealbehov for ulike bygningsfunksjoner
-
Innledende rammeverk for prosjektering og bygningsvolumer
Konsulenttjenester fra arkitekt og ingeniør tilbys på dette stadiet. Totalentrepriser tilbys ofte på grunnlag av et skisseforslag, noe som gjør denne fasen attraktiv for totalentreprenører å gå i dialog med byggherren.
3. Detaljerte byggedata for byggeprosjekter: Fra skisse til konkret forslag
I prosjekteringsfasen utvikles et skisseforslag til et konkret prosjektforslag, hvor de formelle rammene for byggingen begynner å falle på plass. Her involveres en prosjekterende rådgiver som skal ferdigstille prosjektet.
I denne fasen utarbeides reguleringsplanen i samarbeid med kommunen og sendes på høring for å fastsette klare rammer for hva som kan bygges og hvordan det skal se ut. Byggfakta samler nå inn detaljerte data om prosjektet, inkludert:
-
Opplysninger om prosjekterende arkitekt og/eller ingeniør
-
Areal på byggverket, inkludert de enkelte delelementene
-
Byggverkets plassering
-
Konstruksjoner
-
Materialvalg til konstruksjon og klimaskjerm som foreslått i prosjektforslaget
Siden prosjektet konkretiseres med data om materialvalg, viser dette seg å være en viktig fase ikke bare for rådgivere, men også for leverandører av byggematerialer som ønsker å være i forkant med prosjektene.
Slik jobber du strategisk med anbud >>
4. Data om anbudsprosess og kontraktsform
Under detaljplanleggingen utarbeides hovedprosjektet eller anbudsprosjektet, hvor byggeprosjektet fastsettes ned til detaljene. Samtidig søkes det byggetillatelser fra offentlige myndigheter.
I denne fasen bestemmes også hvilken entrepriseform prosjektet skal utføres med, enten det er hovedentreprenør eller fagentreprenører. Her fastsettes det hvordan prosjektet skal legges ut på anbud, altså hvordan utbygger skal innhente tilbud og hvor mange som skal inviteres til å gi tilbud. Dersom prosjektet er stort nok til å kreve EU-anbud, følger det fastsatte prosedyrer for denne anbudstypen.
Byggfakta samler i denne fasen inn detaljerte konstruksjonsdata om de delene av konstruksjonen som så langt er mer generelt beskrevet:
-
Prosess for kontrakter og anbudsform
-
Detaljert informasjon om materialvalg, inkludert innvendige overflater og installasjoner
-
Enkeltmaterialer fastsettes kun som funksjonskrav og avgjøres endelig i fasen "Anbudsresultat"
Denne fasen er spesielt interessant for entreprenører, da informasjon om anbudsprosessen og kontraktsform blir tilgjengelig her.
5. Anbud - Alle byggedata på aktuelle anbud
I anbudsfasen settes anbudsprosessen i gang, og en tidsplan for anbudsprosessen legges frem.
Private byggherrer inviterer de entreprenørene de ønsker tilbud fra, mens offentlige byggherrer sender prosjektet ut på offentlig anbud hvis prosjektet er stort nok til å være anbudspliktig. Offentlige anbud publiseres ofte på Doffin.no, mens EU-anbud kan finnes på TED (Tenders Electronic Daily).
Prosjekter som ikke omfattes av anskaffelsesloven, men kun tilbudsloven, publiseres ikke nødvendigvis på Doffin.no. Derfor overvåker Byggfakta også kommunenes hjemmesider for å få oversikt over alle aktuelle anbud.
Byggfakta leverer byggdata som inkluderer alle tilgjengelige data om offentlige og private anbud, registrert og kategorisert i en søkbar database for enkel oversikt.
Les guiden med de viktigste punktene i anbudsreglene her.
6. Valgt entreprenør og detaljerte materialkrav
Etter at anbudsprosessen er fullført, og entreprenøren er valgt, og den endelige tidsplanen er fastsatt. Vinnerne av EU-utlysninger vil kunngjøres på TED, men dette kan ta litt tid. Derfor samler Byggefakta kontinuerlig informasjon om anbudsresultater.
Selv om det meste av byggeprosjektet er definert i tidligere faser, tas det beslutninger av den valgte entreprenøren i denne fasen. For eksempel kan byggherren ha spesifisert visse funksjonskrav, men det er entreprenørens ansvar å velge den spesifikke løsningen som oppfyller kravene.
Byggfakta leverer i denne fasen byggeinformasjon om:
-
Valgte entreprenører
-
Prosjektets tidsplan
-
De nyeste materialvalgene som entreprenøren påvirker
7. Data om de involverte aktørene
I denne fasen bemannes byggeprosjektet kontinuerlig med underentreprenører, og Byggfakta samler hovedsakelig informasjon om de involverte aktørene. Disse dataene er spesielt relevante for underleverandører innen ulike fagområder som arbeider på byggeprosjektet.
I denne fasen omfatter dataene hovedsakelig:
-
Informasjon om underentreprenører og leverandører
-
Konkretisering av den opprinnelige tidsplanen
Leverandører som ønsker å kontakte entreprenørene direkte, kan her få informasjon om VVS-fagfolk, malere osv. som er involvert i de enkelte byggeprosjektene.
8. Oversikt over ferdigstilte bygg
I den siste fasen av Byggfakta, "Byggearbeidet avsluttes", presenteres det sjelden nye opplysninger. Fasen fungerer mer som en endestasjon for byggeprosjektet enn som en fase med aktiv utvikling. Her samler Byggfakta inn informasjon for å gi oversikt over ferdigstilte byggeprosjekter.
I denne fasen inneholder informasjonen også mer detaljer om når bygget forventes å stå ferdig. Dette er relevant for leverandører innenfor områder som sluttrengjøring og bygningsdrift.
Få tilgang til Norges største prosjektdatabase
Prosjektdatabasen SMART inneholder informasjon om over 90 % av offentlige og private prosjekter innen bygg- og anleggsbransjen i Norge. Vi viser deg blant annet hvordan du får tilgang til de ulike prosjektene lenge før de offentliggjøres.
Book en gjennomgang av SMART