Vinner Plankebyen årets trebyggeri?

 
Vinner Plankebyen årets trebyggeri?Borg havn i Fredrikstad ble valgt ut som det første til å bygge et lagerbygg i tre i Norge gjennom et trebasert innovasjonsprogram hos Innovasjon Norge. Lagerbygget er på 10.800 kvadratmeter.
Tre prosjekter konkurrerer om «Årets trebyggeri 2017». Prisen deles ut under Byggegallaen onsdag kveld. Prisen går enten til Molde, Oslo eller «plankebyen» Fredrikstad.

Av Odd Borgestrand

De tre nominerte er nemlig Nye Romsdal videregående skole i Molde, boligprosjektet Ulsholtveien 31 på Furuset i Oslo og Lager 12, Borg Havn IKS, Øra i Fredrikstad.

Årets Trebyggeri 2017 gjelder byggeri som er realisert eller sluttført i løpet av 2017. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk, enten det er boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster eller broer. I bedømmingen legger juryen blant annet vekt på innovativ og spennende trebruk, høy arkitektonisk kvalitet, energieffektivitet og økonomi. Det er også viktig at prosjektet har bidratt til kompetanseutvikling hos involverte aktører og leverandørutvikling.

Les også: Fem kandidater til Årets bygg   

Les også: Tre i finalen til Årets anlegg

 

Lager 12, Borg Havn IKS, Øra i Fredrikstad

Lokalt i Fredrikstad vil det utvilsomt bli gjort til et stort poeng dersom Lager 12 ved Borg Havn på Øra i Fredrikstad skulle gå av med seieren i Årets trebygg 2017. Byen har jo i en årrekke gått under navnet «plankebyen» for sine mange trelast-bedrifter i tilknytning til Glomma. Med et areal på 10.800 kvadratmeter har plankebyen Fredrikstad fått et av landets store bygg i massivtre.

Hallen er et lager- og terminalbygg tilpasset havnedrift. Den har totalt 23 porter og ramper, både fra øst og fra sjøsiden i vest. Byggherre er det interkommunale selskapet Borg Havn IKS, som har investert betydelig på Øra de siste årene. Lokalene blir benyttet av Nor Lines AS, som nå har samlokalisert seg på Øra i Fredrikstad. At Borg havn ble valgt ut som det første til å bygge et lagerbygg i tre, skyldes et trebasert innovasjonsprogram hos Innovasjon Norge, der Tre og samferdsel var et eget prosjekt. Det bragte Trebruk AS inn, som har som målsetting å arbeide for økt bruk av tre, heter det i prosjektomtalen før onsdagens prisutdeling.

Byggherre: Borg Havn IKS 

Hovedentreprenør: Ove Skår 
Arkitekt: BAS Arkitekter 
LARK: Landskapsarkitektene Berg & Dyring 
Byggherrerepresentant: Julsen & Poppe 
Rådgivere: Byggekonsept tidligfase og prosjekteringsledelse: iTre - RIBR: Roar Jørgensen - RIG: Pöyry Norway - RIV: Planteknikk - RI Konstruksjonsteknikk: Multiconsult - RIB massivtre: B-KS - RIE: Rådgiverhuset
 

Nye Romsdal videregående skole i Molde 

Nye Romsdal videregående skole i Molde består av et nybygg på hele 12.300 kvadratmater, har en passivhusstandard og såkalt «low tech» ventilasjon. Her er massivtre benyttet som byggemateriale både innvendig, utvendig og i innredninger. Dette er det hittil største skolebygget i landet i massivtre.

Skolen er bygget på snaue to år, og kunne dermed tas i bruk tidligere enn planlagt.

Tiltakshaver: Møre og Romsdal fylkeskommune 

Prosjektledelse, prosjekteringsledelse, byggherreombud: Hamsto - Hammerø & Storvik Prosjekt 
Totalentreprenør: BetonmastHæhre Røsand 
Arkitekt forprosjekt: Hus Arkitekter 
Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor 
BIM-koordinator: Norplan 
Rådgivere: RIB betong: WSP Engineering - RIB Massivtre: WSP Engineering og Kvadrat Rådgivning - RIBr, RIAku, RIByFy: Sweco

 

Boligprosjektet Ulsholtveien 31 på Furuset i Oslo 

På Furuset i Oslo er kommunens første FutureBuilt-boligprosjekt nå realisert. Prosjektet består av totalt 35 mindre leiligheter og noen fellesarealer samt åtte leiligheter i eksisterende bygg. Furuhuset var tidligere et barnehjem som er totalrehabilitert og rommer åtte leiligheter i tillegg til fellesarealer. I tillegg er det bygd 27 leiligheter fordelt på to tre etasjes nybygg i rekkehusform. Eier og byggherre er Stiftelsen Betanien Oslo og i Byggeindustriens omtale av prosjektet heter det at intensjonen med har vært å etablere rimelige, men gode, utleieboliger for unge voksne med ulike behov for oppfølging. Dette under forutsetning av klare og høye ambisjoner i forhold til klima-, miljø- og energihensyn.

De 27 nybygde boligene er bygget i prefabrikkerte massivtreelementer og består av ettroms, toroms og treroms leiligheter. Hver modul består av tre leiligheter i ulik størrelse. Totalt er det bygd ni hybler, ni toroms- og ni treroms leiligheter.

Byggherre: Stiftelsen Betanien Oslo 

Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter 
Landskapsarkitekt: Dronninga landskap 
Rådgivere: Rambøll AS (RIB) - Dagfinn H. Jørgensen AS (RIV) - Brekke & Strand Akustikk AS (RIA) - Rambøll, Dagfinn H. Jørgensen AS, Brekke & Strand Akustikk AS, Høyer Finseth, Foyn Consult, Civitas, Scan Survey, Steinsvik arkitektkontor, Finseth, Foyn Consult, Civitas, Scan Survey, Steinsvik arkitektkontor. 
Underentreprenører: Woodcon (massivtre)

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår