Vil vite om tettere hus er mer brannfarlige

 
Vil vite om tettere hus er mer brannfarlige– Norske myndigheter bør ta initiativ til at det fremskaffes viten om sammenhengen mellom tettere hus og brannfare, sier administrerende direktør Paul Halle Zahl Pedersen i SP Fire Research AS. Foto: SP Fire Research AS/ Marius Hansen
Brannforsker Paul Halle Zahl Pedersen stiller spørsmål ved om lavenergihus er mer brannfarlige. Han ber norske myndigheter ta initiativ til å finne ut om tettere hus vil få branner til å vokse i omfang.

Zahl Pedersen er administrerende direktør i SP Fire Research AS. Et selskap som så dagens lys ved årsskiftet da SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut kjøpte 70 prosent av aksjene i Sinfet NBL – Norges Branntekniske laboratorium i Trondheim.

Større branner?

Paul Halle Zahl Pedersen forteller at han som brannforsker er opptatt av de nye energikravene som stilles til bygninger.

– Det er al grunn til å undersøke om utviklingen i retning av tettere bygninger vil føre til større branner. Jeg spør om tettere bygningskropper gir mer oppsamlet varme under en brann. Og hva betyr bruken av nye typer isolasjon og detaljløsninger i lavenergihus for brannforløpet? Ingen vet noe sikkert om det i dag, sier toppsjefen i SP Fire Research AS.

Erfaring fra plattformer

Han ber norske myndigheter ta initiativ til at det fremskaffes mer viten på dette området. Zahl Pedersen trekker også paralleller til oljeindustrien hvor man har funnet ut at tette og innelukkede moduler på plattformene er ugunstig med tanke på brann- og eksplosjonsfaren.

– I den første fasen på Nordsjøen var modulene svært tette, som på Statfjord A. I løpet av årene ble det avdekket at dette var ugunstig med tanke på risikoen for brann og eksplosjon. Nå har det blitt endringer i designet.

80 års virksomhet

SP Fire Research AS har 33 medarbeidere i Norge og 88 medarbeidere i Sverige. Det er nå 80 år siden den norske delen av selskapet ble startet opp. Virksomheten til selskapet spenner over både landbasert sektor, offshore-sektoren og maritim sektor.

Blant sentrale kompetanseområder er brannsikker bruk av plast i byggevarer, brannsikre lettvektsfartøyer, risikohåndtering ved brenselslagring og innelukking av branner offshore.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår