Vil redde liv med video og øvelser

 
Vil redde liv med video og øvelserHMS-sjef i Caverion, Neda Maria Kaizumi forteller at de ved å bruke av praktiske eksempler fra bransjen om hva som kan gå galt, vil prøve å endre holdninger. (Foto:Caverion).
Ved å ha mer fokus på praktiske arbeidssituasjoner i elsikkerhetsopplæringen, mener Caverion at de kan forhindre strømgjennomgang, og dermed redde liv. De har laget video om saken.

Det er forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE), som pålegger alle som jobber på eller nær elektriske anlegg å gjennomgå en årlig sikkerhetsopplæring.

Samarbeid med Nelfo, EL og IT Forbundet, NAV og STAMI

I samarbeid med, Nelfo, El og IT Forbundet, NAV og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), har Caverion utviklet videomateriell som nå er åpent tilgjengelig, med oppsett for praktisk gjennomgang i etterkant.

HMS-sjef i Caverion, Neda Maria Kaizumi, forteller i en pressemelding fra Caverion at de vil bruke dette som del av sikkerhetsopplæringen i sine pålagte FSE-kurs.

- Ved bruk av praktiske eksempler fra bransjen om hva som kan gå galt, er målet å endre holdninger til å unngå strømulykker. Selve sikkerhetsopplæringen er viktig, derfor har Caverion tatt initiativ å gjøre det mer interessant, forteller Kaizumi.

Nelfos Fagsjef for HMS, Eirik Remo, er med i videoene.

- I videoene viser vi farlige situasjoner der sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt. Så kommer jeg inn bildet, og ber seerne diskutere hva som har gått galt.

- Målet er at diskusjonen skal føre til en faktisk atferdsendring, sier Remo.

Derfor har praksis bedre effekt enn bare teori

Sentralt tillitsvalgt for El og IT Forbundet hos Caverion, André Nielsen, mener den praktiske diskusjonen i etterkant er det som vil forhindre ulykker.

- Når vi har sett videoen så kan vi sammen diskutere hva som har gått galt. Da kommer det gjerne opp historier fra vår egen arbeidshverdag. Dette gjør at vi kan lære av hverandre.

- Strømgjennomgang er en stor risiko, og god sikkerhetsopplæring for å forhindre ulykker er viktig. Da er det problematisk å gjennomføre det helt teoretisk for folk som har valgt en praktisk yrkesretning. Vi er stolte fagarbeidere, ikke akademikere, understreker Nielsen.

Filmene har allerede blitt prøvevist på flere av samlingene til El og IT Forbundet for tillitsvalgte og verneombud i bransjen.

- Tilbakemeldingene var enstemmige positive, og flere andre bedrifter har spurt om å få bruke videoene, sier Nielsen.

Søk medisinsk hjelp ved strømgjennomgang

Forsker og psykolog hos STAMI, Lars Ole Goffeng påpeker at en ulykke med strøm fra lavspenning også kan få alvorlige konsekvenser, og at det er viktig å oppsøke medisinsk hjelp etter en strømgjennomgang.

- Du kan føle deg helt fin rett etterpå, men likevel utvikler noen plager i løpet av det første døgnet: Noen stivner til i muskulaturen, enkelte kan få hjerterytmeforstyrrelser. Derfor er det viktig å søkelegehjelp umiddelbart, spesielt hvis du får en strømgjennomgang gjennom kroppen og dermed hjerteregionen.

Forsker og overlege hos STAMI, Bo Veiersted, supplerer:

- I tillegg til å sjekke hjertefunksjon, bør man vurdere å ta en blodprøve for å sjekke om det er tegn på muskelskader som ikke kan sees på hudoverflaten, for å få riktig behandling og oppfølging.

Selv om denne er normal rett etter ulykken, bør den som et minimum gjentas etter rundt 24 timer for å være sikker på at tegn på en muskelskade på grunn av ulykken fanges opp. Derfor er det viktig å vite eksakt tidspunkt for ulykken, og opplyse helsepersonell om dette, avslutter Goffeng.

FAKTA:

Søk umiddelbar legehjelp om:

Etter en strømulykke skal alle oppsøke medisinsk hjelp umiddelbart hvis de har:

  • hatt strømgjennomgang fra lavspenning gjennom hjerteregion/overkropp
  • hatt strømgjennomgang fra høyspenning
  • vært utsatt for lynnedslag
  • vært bevisstløs, omtåket eller uvel rett etter ulykken
  • brannskade
  • tegn på nerveskade (for eksempel lammelser, balanseproblem eller nummenhet)

 

Medisinsk hjelp er definert som fastlege, legevakt eller medisinsk nødtelefon/113.

(Kilde: Caverion)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår