Vil øke livskvaliteten med grønt byggeri

 
Vil øke livskvaliteten med grønt byggeriGrønt tak i Berlin.
Grønn infrastruktur er blant mange emner som blir belyst når Building Green åpner dørene i neste uke på Gamle Museet. Her vil integrerte grønne løsninger i bygg bli godt diskutert.

Både norske og internasjonale foredragsholdere og opplegg gir rom for inspirasjon på tvers av landegrenser og på tvers av bransjen, skriver Buiding Green i en pressmelding. En internasjonal paneldebatt det ifølge arrangøren er verdt å få med seg er «Increasing sustainability through building integrated greening». David Brasfield, styreformann i Norwegian Association of Green Infrastructure, er debattens moderator. Andre deltagere er professor Manfred Köhler, en grønn-infrastruktur-ekspert fra Tyskland og Catriona Shine fra Irland, som er arkitekt i Mad Arkitekter i Oslo. Begge ser fram til en debatt som belyser grønnere bygg og arkitektur.

Historisk sett har Norge en bærekraftig byggekultur

Grønn infrastruktur beskrives som et verktøy for å gi økologiske, økonomiske og sosiale fordeler gjennom naturbaserte løsninger. Manfred Köhler er president i ”The World Green Infrastructure Network” og omtales som en av verdens mest respekterte innen grønn infrastruktur. Han forteller at det er viktig å delta i debatter internasjonalt vedrørende dette tema for å øke kunnskapsnivået.

- Norge har en sterk økonomi og er et godt marked for grønne løsninger innenfor bransjen. Historisk sett har Norge en bærekraftig byggekultur med grønne tak og trebyggeri. Det virker som om disse materialene og metodene har fått en renessanse igjen, sier han i pressemeldingen.

- I tillegg til innovative og nye metoder, så er det mulig i kombinasjon med gamle metoder og strukturer å sikre en mer bærekraftig byggeutvikling, sier han.

Øke livskvaliteten til mennesker, dyr og plantebestanden

Sammen med Manfred Köhler, deltar Catriona Shine fra Mad Arkitekter. Hun vil diskutere fordelene og utfordringene ved grønne tak, og hvilke planter, dyrearter, og økosystem vi skal ta hensyn til. Catriona Shine kommer også til å trekke fram et av flere grønne prosjekter, som Block 6 på Sørenga, et boligprosjekt med grønt sedumtak, lokalisert ut mot Oslofjorden. Catriona Shine forteller:

- Som arkitekt er det en viktig arbeidsoppgave å realisere bærekraftige og grønne byggeprosjekter, samtidig som man er med på å øke livskvaliteten til menneskene, dyrene og plantebestanden i de respektive områdene. Vi søker mer kunnskap om dette, og hvilke vi selv kan inkorporere i våre byggeprosjekter for å ikke forstyrre eller ødelegge økosystemet.  

Grønn infrastruktur: både kostnads- og energieffektivt

Manfred Köhler forklarer at grønn infrastruktur er ikke dyrt hvis man ser på en livssyklusanalyse. Grønn infrastruktur utgjør kun 1 prosent av byggets kostnader, og det er flere fordeler:

- Det ser bedre ut, det er både kostnads- og energieffektivt, så det er budskapet som skal kommuniseres. Vi trenger flere økonomiske analyser for å støtte dette konseptet for en videre positiv utvikling.

- Jeg er positiv til fremtiden. Vi kan allerede se en sterk vekst innen området. I Tyskland har vi ca. 10 prosent med grønne boliger. Og vi vil gjerne at dette fortsetter å utvikle seg i oppadgående retning. Så det er mye som må gjøres, men jeg mener det er gjennomførbart.

I likhet med Manfred Köhler, ser Catriona Shine også lyst på fremtiden. Hun forteller:

- Vi tilnærmer oss bærekraft fra flere og flere vinkler, og noe av det mest spennende er når disse fokusområdene kommer sammen i prosjekter. I tillegg til gjenbruk, livssyklus, og materialbruk, fokuserer vi på å integrere vann og vegetasjon i urbane omgivelser.

- Jeg er selv fra Irland, og hvis jeg sammenligner Norge med Irland, så er Norge lengere fremme innen noen områder når det gjelder bærekraft. Endringer skjer fortere her. El-biler i Norge er et godt eksempel, og her tenker jeg at det er lovgivning som spiller en stor rolle, avslutter Catriona Shine.

Hør mer om dette på paneldebatten «Increasing sustainability through building integrated greening» på Building Green den 17. Oktober på Central stage kl. 10:45.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår