Vil ha strengere regler for materialer og riving

 
Vil ha strengere regler for materialer og rivingMiljøminister Ola Elvestuen (V) (t.v.) og Grønn Byggallianses daglig leder Katharina Bramslev (t.h.) er enige om å begrense riving av bygg. Her er de avbildet under Arendalsuka 2019 sammen med J.B. Ugland Eiendom, da de signerte strakstiltakene etter en debatt om bokvalitet. I midten Jill Akselsen (J.B. Ugland Eiendom) og Thor Olaf Askjer (Norsk Eiendom). Foto: Grønn Byggallianse.
Grønn Byggallianse går inn for strengere riverestriksjoner og for å sette et tak for klimagassutslipp fra materialer i TEK. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener at å redusere riving er et viktig klimatiltak.

Etterlyser klimakrav

Daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Bramslev ønsker strengere riverestriksjoner og krav til klimagassutslipp på materialer;

- Tiden er moden for strengere riverestriksjoner og for å sette et tak for klimagassutslipp fra materialer i TEK. Vi trenger lovkrav for å få alle med på en nødvendig endring, men vi trenger samtidig insentiver for de mest ambisiøse som tar kostnadene med å ligge i front på bærekraftige løsninger, sier Bramslev i en pressemelding.

- Å bygge om og bruke eksisterende bygg må vi gjøre mye, mye mer av. Det er det suverent mest klimavennlige vi kan gjøre, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen under Arendalsuka. Utsagnet kom under en debatt som Grønn Byggallianse, Norsk Eiendom, Huseiernes Landsforbund og Stærk & Co holdt.

Bramslev mener mindre riving er avgjørende for å få ned klimagassutslippene fra bygg- og eiendsomssektoren.

- Det er store klimagassutslipp knyttet til produksjon, transport og oppføring av bygningsmaterialer til et bygg. Utslipp knyttet til riving og oppføring av et nytt like stort kontorbygg bygg tilsvarer ett års utslipp fra ca. 14 000 biler. Så en utbygger som tenker seg om før han river, har stor påvirkningskraft, sier Bramslev.

Vil vite mer om hvorfor mange bygg rives

Klima- og miljøministeren gjorde det klart at han vil vite mer om årsaker til at mange bygg rives. Kommentaren kom etter at konsernsjef i OBOS Daniel K. Siraj pekte på at utviklere møter barrierer for å rehabilitere fremfor å rive.

Bramslev er glad for at Elvestuen løftet fram miljø- og klimagevinsten ved å bygge om fremfor å bygge nytt.

- Viktige virkemidler for å få til mindre riving er strengere kriterier for å få rivetillatelse og tydeligere skille mellom krav til eksisterende bygg og nybygg i teknisk forskrift. En utfordring for mange utbyggere er usikkerhet om når dagens forskriftskrav slår inn ved rehabilitering. Dette bidrar til usikre kalkyler og bidrar til at færre velger å bygge om i stedet for å rive, sier Bramslev.

Grønn Byggallianse deler gode eksempler

Et annet viktig virkemiddel er å dele gode eksempler og kunnskap om mulighetene ved å transformere bygg.

- Vi vil fremover løfte frem inspirerende eksempler der eksisterende bygg har blitt transformert med nye funksjoner i prosjekter med høy kvalitet, sier Bramslev i meldingen.

Grønn Byggallianse kommer snart med veilederen «Tenk deg om før du river», med alternative løsninger til deg som vurderer å rive.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår