Vil forlenge mottak på Langøya til 2030

 
Vil forlenge mottak på Langøya til 2030Bildet: Deponiet på Langøya i Oslofjorden kan ta i mot farlig avfall i ytterligere 10 år, dersom myndighetene ønsker dette. Foto: NOAH.
Miljøbedriften NOAH har nå utredet mulighetene for å øke dagens behandlingskapasitet på Langøya for uorganisk farlig avfall.

Av Odd Borgestrand

- På grunn av forbedringer i behandlingsprosessen mener NOAH det er teoretisk mulig å forlenge kapasiteten fram til 2030. 

Det fortalte den nytilsatte konsernsjefen i miljøbedriften NOAH, Anders Lægreid, under den digitale årskonferansen til Norsk forening for farlig avfall. Gjennom å endre materialsammensetningen og behandlingsprosessen viser NOAHs undersøkelser at sluttbehandlingskapasiteten for farlig avfall kan forlenges.

Kan innfri kravene

NOAH har i 2020 gjennomført forsøk som viser at prosessene på Langøya kan møte kravet for utlekking av stabilt, ikke-reaktivt farlig avfall for store deler av avfallet NOAH mottar i dag. Investering i filterpresse vil gi mer effektiv bruk av deponi og har derfor lenge vært på agendaen.
- Vi har ikke konkludert om en mulig løsning er bedriftsøkonomisk realiserbar, men vil gjennomføre detaljerte studier for å fastlegge dette i høst. Dersom myndighetene ønsker å gå videre med de skisserte mulighetene, blir det viktig for NOAH at mottakskapasiteten for ordinært avfall (OA) opprettholdes, understreket han.

Selskapet ser på nye løsninger også andre steder i landet. Tidligere i høst gjennomførte selskapet, som er eid av Bjørn Rune Gjelsten, oppkjøp av Rekefjord Stone i Sokndal. I tillegg til å fortsette uttak og salg av stein vil det bli søkt om å etablere mottak av ordinært uorganisk avfall.

Bærekraftig gjenvinning

- Forlenget aktivitet på Langøya er en prioritert oppgave i et selskap som skal bli et anerkjent miljø- og ressursselskap, og være en europeisk aktør for uttak og salg av stein. Gjenvinningsaktivitetene våre skal være bærekraftig., slo konsernsjefen fast.
Langøya tar imot èn million tonn avfall i året.I Engadalen i Nittedal har NOAH kapasitet på 700.000 tonn. Ved Rekefjord Stone i Sokndal er det en plan for et deponi med kapasitet på 8 millioner kubikk.

- På gjenvinningssektoren er det viktig å deponere minst mulig og gjenvinne mest mulig. Et pilotanlegg for saltgjenvinning på Herøya er også under planlegging, fortalte Lægreid.

Usikker prislapp

Hvor store investeringer som er nødvendig for å forlenge driften ved Langøya, er foreløpig på regnestadig. At det blir kostbart er det ingen tvil om, men endelig beløp vil ikke komme før neste år, om det skulle bli aktuelt.

Ifølge tillatelsen fra Miljødirektoratet skal samtlige deponier være ferdig tildekket innen 2034. Industrielt vil NOAH trolig være til stede på Langøya etter dette, men selskapet slår fast at deponeringen uansett skal avsluttes i henhold til gjeldende tidsplan.

– Etter at deponeringen er avsluttet, skal siste del av deponiet rehabiliteres og i all hovedsak tas i bruk som allment tilgjengelig friluftsområde. Denne saken handler om hvordan vi på en forskriftsmessig og trygg måte kan optimalisere dagens kapasitet på Langøya, sa Lægreid, som lovte at Langøya skal gjenskapes som en naturperle i Oslofjorden i 2034.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår