–Vi må ha flere miljøtiltak for boliger

 
–Vi må ha flere miljøtiltak for boligerBildet: Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.
Norske husholdninger står for en femdel av energibruken i Norge. Huseiernes Landsforbund (HL) krever derfor målrettede tilskudd slik at flere ser nytten av å energieffektivisere boligen sin.

Av Peter Batta,
generalsekretær, Huseiernes Landsforbund

Husholdningene utgjør et stort potensial med hensyn til å redusere den totale energibruken her til lands. Merkelig nok ga «Grønn Skattekom¬mi¬sjon» i sin utredning nærmest uttrykk for at energieffektivisering i husholdningene er av mindre interesse. Grunnen skal være at selv om Norge kan eksportere mere ren kraft hvis husene krever mindre strøm til oppvarming, så vil EUs kvotesystem gjøre at dette bare får marginal effekt på klimagass-utslippene. Det er et tankekors at klimakvotene, som skal gi bedrifter insentiv til å forurense mindre, fremstilles som en unnskyldning for ikke å spare kraft på et så viktig område som våre boliger.

Huseiernes Landsforbund er uenig i denne tilnærmingen. Energieffektive boliger er avhengig av at boligeierne anser tiltakene for å være økonomisk lønnsomme. Her spiller målrettede tilskudd en viktig rolle. Først og fremst mener HL det er viktig å utføre etterisolering av vegger, gulv og tak, samt utskifting av vinduer i eldre bolighus. Norske husholdninger bidro i 2014 med om lag 400 millioner kroner til Energifondet over strømregningen, gjennom påslag på nettleie. Samme år fikk husholdningene tilbake bare 108 millioner kroner av Energifondets disponeringer på totalt 3,3 milliarder kroner. Dette innebærer at kun 27 prosent av husholdningenes bidrag til

Energifondet ble ført tilbake til miljøtiltak i husholdningene. Huseiernes Landsforbund krever at minst 70 prosent av overføringene til Enova skal tilbakeføres til privathusholdningene i form av støtte til enøk-tiltak.
Seks av ti nordmenn er opptatt av å gjøre boligen mer miljøvennlig. Bare halvparten av befolk-ningen kjenner til at det er mulig å søke om støtte til en del av kostnadene med energisparende tiltak når man pusser opp. ¬Det kommer frem i en spørreundersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Huseiernes Landsforbund.

En stor andel av befolkningen vil gjerne gjøre boligen mer miljøvennlig. Vi mener det er på tide at Regjeringen innfører et skattefradrag for privatpersoner som får utført miljøvennlige tiltak på boligen. Undersøkelsen viser også at personer med partitilhørighet i Frp og Krf er minst opptatt av å gjøre boligen miljøvennlig. De med partitilhørighet i SV og Senterpartiet ønsker i størst grad å gjøre miljøvennlige tiltak på boligen.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår