Varsler tilsynsaksjon med arbeid i tank

 
Varsler tilsynsaksjon med arbeid i tank
Arbeidstilsynet vil fra 21. september til 9. oktober gjennomføre en tilsynsaksjon med arbeid i tanker, trange rom og røranlegg over hele landet. Tilsynene vil i hovedsak fokusere på forebygging av ulykker.

– Det er arbeidsgivers ansvar å sikre at arbeidsmiljøet er forsvarlig og iverksette nødvendige tiltak. Når vi gjennomfører tilsyn, er det for å påse at de ansatte kan utføre arbeid i og rundt tanker uten risiko for liv eller helse, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, i en pressemelding. 

Risikofylt arbeid
De siste årene er det registrert flere ulykker under arbeid i og ved tank.

Sommeren 2017 ble to arbeidstakere alvorlig skadet i en tankeksplosjon i Hitra. Innholdet i tanken var ensilasje, som er avfallsprodukter fra fiskeproduksjonen konservert med maursyre.

Det har også vært tilsvarende hendelser andre steder i landet de senere årene. Arbeidstilsynet opplever at det skjer mange ulykker i forbindelse med vedlikehold som vasking, og spesielt ved varmt arbeid i og rundt tanker.

Fare for oksygenmangel, farlige gasser, brann og eksplosjon
Det foregår arbeid i og rundt tanker, trange rom og røranlegg i mange næringer. Eksempler på dette er innen næringsmiddel, landbruk, akvakultur/havbruk og oljeservice. Eksempler på tanker er lagertanker, kuldeanlegg, gjødseltanker, drivstofftanker og gasstanker.

Gjennom et midtnorsk pilotprosjekt om ensileringstanker, har Arbeidstilsynet erfart at det er mangel på kunnskap om risikoforholdene ved arbeid i tank.

Ved arbeid i tank er det blant annet risiko for kvelning som følge av manglende oksygen, eksponering for helsefarlige gasser, brann og eksplosjoner.

jekkliste for tilsyn
Regelverket stiller strenge krav til virksomheter som arbeider med tanker hvor det er brannfarlig vare eller helsefarlig stoffer.

Under tilsynet med arbeid i tank som gjennomføres i uke 39-41, vil Arbeidstilsynet blant annet undersøke:

  • Hvilken tanker eller trange rom virksomheten har
  • Hvilke rutiner virksomheten har for kontroll, vedlikehold og arbeid
  • Hvilke kontroller og målinger som er gjennomført før arbeid i eller på tanker
  • Om virksomheten har en registrert kontrollør
  • Om virksomheten har opprettet et stoffkartotek for stoffer som kan medføre helsefare

Virksomheter over hele landet skal besøkes under tilsynsaksjonen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår