Vant stor jernbanekontrakt i Bergen med ny teknologi

 
Vant stor jernbanekontrakt i Bergen med ny teknologiManuel Borràs, Azvis leder for forretningsutvikling i Norge (t.v.), Hans-Egil Larsen, prosjektdirektør i Bane NOR og Bjørn Aage Innstrand, administrerende direktør i RIAS, signerte kontrakten på om lag 500 millioner kroner i Bergen i dag.
Spanske Azvi s.A. signerte i dag kontrakt med Bane NOR om bygging av nytt jernbanespor mellom Arna og Fløen i Bergen.

Det nye dobbeltsporet skal leveres sammen med den nye norske jernbaneentreprenøren Rail Infrastructure AS (RIAS). Strekningen skal bygges med fastspor, en teknologi som er helt ny i Norge.

– Norsk jernbane skal fornyes og forbedres. Vi er et nytt norsk selskap som utfordrer de etablerte aktørene på kompetanse og kvalitet sammen med det fremtidsrettede selskapet Azvi. At vi vinner kontrakten i Bergen beviser at vi er på rett spor, sier administrerende direktør i RIAS, Bjørn Aage Innstrand i en pressemelding fra selskapet.

Fastspor-teknologi kommer til Norge
Deler av strekningen skal bygges med fastspor, noe som er helt nytt i Norge. Fastspor er mer driftssikkert og krever mindre vedlikehold. Hovedentreprenør Azvi skal levere selve spordelen i prosjektet.

– I Azvi har vi solid internasjonal erfaring med å bygge fastspor. Vi har jobbet tett sammen med RIAS det siste halvannet året for å komme opp med en teknisk løsning tilpasset Vestlandske forhold, sier Azvis leder for forretningsutvikling i Norge, Manuel Borràs.

Fastspor gir lavere livsløpskostnader og mer effektiv bruk av ressursene sammenliknet med tradisjonell teknologi.

Kvalitet og gjennomføringsevne avgjorde valget
I evalueringen av tilbudene la Bane NOR stor vekt på oppdragsforståelse og gjennomføringsevne. Den omfattende og tverrfaglige jernbanetekniske entreprisen stiller store krav til helhetstenkning.

– Tilbudet til Azvi og RIAS scoret best på kvalitet og gjennomføringsevne. Løsningen har best forutsetninger for å levere prosjektet til rett tid, kvalitet og kost, sier prosjektdirektør i Bane NOR, Hans-Egil Larsen i meldingen.

Pris har vært den viktigste driveren i norsk bygg- og anleggsbransje lenge. I anbudet vektet Bane NOR kvalitet og pris likt.

– Vi er svært positive til at pris og kvalitet ble vektet likt i anbudet. Bane NOR hever med det standarden på den norske jernbanen og i norsk anleggsbransje, sier administrerende direktør i RIAS, Bjørn Aage Innstrand.

Hyppigere avganger for Bergens togreisende
Strekningen Arna-Fløen hadde nærmere 630 000togreisende i 2017, en økning på 4,7 prosent fra året før, ifølge tall fra NSB. Strekningen er svært tett trafikkert og dagens enkeltspor har for lav kapasitet.

– Som selskap i et internasjonalt partnerskap er vi stolte av tilliten vi har fått av Bane NOR. Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet slik at reisende i Bergen får et enda bedre togtilbud, sier administrerende direktør i RIAS, Bjørn Aage Innstrand.

Byggingen av dobbeltspor vil bedre situasjonen både for gods- og persontrafikken, og legge til rette for 15-minutters frekvens for lokaltogene, ifølge Bane NOR.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår