Utvikler vindturbiner med tretårn

 
Utvikler vindturbiner med tretårnIllustrasjon: Modvion
I fremtiden skal tårnet på svenske vindturbiner på land bygges av tre. Dette er i allefall ambisjonen til det svenske, statseide energiselskapet Vattenfall.

Vattenfall har inngått et samarbeid med selskapet Modvion, som produserer vindturbiner med tretårn. Partene har signert en intensjonsavtale for et utviklingssamarbeid der Modvions tretårn skal videreutvikles og kommersialiseres. Ambisjonen er at Modvion skal levere tretårn til Vattenfalls vindparker.

- Vattenfall har solid erfaring med vindenergi. Ved å samarbeide kan vi øke utviklingen av neste generasjon vindparker. Med tårn laget av tre, kan vindenergi potensielt være helt klimanøytral, sier Otto Lundman, administrerende direktør i Modvion, i en pressemelding.

Grønnere produksjon

Selv om energien fra vindturbinene er CO2-nøytral, er ikke produksjonen av selve vindturbinen det. Tårnet er vanligvis laget av stål eller betong, og det er mulig å gjøre produksjonen grønnere ved å erstatte disse materialene med tre. Ifølge Vattenfall kan tretårn bety en reduksjon i CO2-utslipp fra produksjonen med 25 prosent.
- Vi ser store fordeler med å bygge tårn. Det er ikke bare bra for klimaet, men reduserer også kostnadene for neste generasjon fornybar energi. Vi er fast bestemt på å gjøre et fossilfritt liv mulig i løpet av en generasjon, og dette kan være et viktig skritt i den retningen, sier Daniel Gustafsson, Vattenfalls sjef for vindkraft på land.

Har bygget i tre før

Modvion håper å kunne bygge de første vindturbinene med tretårn for kommersiell bruk i 2022. Imidlertid har selskapet allerede bygget den første tårnturbinen av tre. Tårnet er 30 meter høyt og ble reist om våren i Björkö like utenfor Göteborg.

Kilde: Ingenioren.dk

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår