Ut av eneboligene – inn i kollektivet

 
Ut av eneboligene – inn i kollektivetFoto: Helen & Hard
Midt i oljerikdommen og det eneboligbefengte Stavanger planlegges nå bokollektivet Vindmøllebakken. Hvordan skal dette gå?

Prosjektet Vindmøllebakken er et av to bidrag fra det prisbelønte arkitektkontoret Helen & Hard i Stavanger som er representert på Lev vel, utstillingen som åpner på DogA Norsk design- og arkitektursenter 30. oktober. Her presenteres drøyt 50 ulike design- og arkitekturløsninger som kan gjøre vår hverdag både grønnere og mer bærekraftig.

Inn fra vest kommer Vindmøllebakken. I bydelen Storhaug planlegges denne lille landsbyen, med 32 separate leiligheter, og 16 leiligheter som inngår i et bokollektiv. Det skjer etter Gaining by Sharing-modellen, som er for bofellesskap beregnet på det kommersielle markedet. Etter planen skal første spadestikk i jorda august 2015, med innflytting våren 2017.

Felles goder
Det var et besøk i bofellesskapet Sargfarbrik i Wien tidlig på 2000-tallet som sådde en tanke hos Siv Helene Stangeland, arkitekt og en av to grunnleggere av Helen & Hard, som sammen med Kruse Smith Eiendom står bak planene om Vindmøllebakken.

– Det var og er et moderne bykollektiv, med veldig mange ulike type leiligheter, med sine private soner, men også med fellesområder og med det også godene ved å dele. Hage på taket, frukt- og grønnsakshager, egen cafe og svømmebasseng.

Og nettopp godene ved å dele står sentralt i Vindmøllebakken. Stavanger har den største andelen av eneboliger, blant de større byene i Norge. Bofelleskap i større dimensjoner er uvant kost både der, og i Norge for øvrig. Stangeland mener det er mye positivt ved denne boformen.

– Det er lenge siden nå jeg hørte noe hint om 70-tallet og de tradisjonelle oppfatningene om bokollektiv. Nå er det mer sånn «yes, dette har vi ventet på lenge» og «hvorfor har ikke dette kommet før?». Vi har stor interesse for prosjektet, og hovedgrunnen tror jeg er at vi har en kombinasjon av brukere som ser gevinster i nye boformer; en hel generasjon av friske, eldre mennesker som søker overgang fra enebolig og yngre generasjoner som både må forholde seg til tidsklemme og en høy inngangspris til boligmarkedet.

– Hva kan bokollektivet gjøre med tidsklemma?

– I et slikt fellesskap er det større mulighet for å hjelpe hverandre i hverdagen, folk er tettere på hverandre og ulike generasjoner kan utfylle hverandres behov.

Hult begrep
Noe av det unike med prosjektet og Gaining by sharing er at innbyggerne i Vindmøllebakken har møtt hverandre lenge før innflytting. De er involvert i både forprosjektering og prosess, og kan gjennom møter, workshops og andre tiltak bidra til hvordan deres fremtidige bolig skal se ut og utformes.

– Dette er kanskje en del av det å «explore sustainable design», som dere skriver om på hjemmesiden til Helen & Hard. Hvor langt er dere kommet i utforskingen?

– Hehe. Det er mye som gjenstår! Her er det utforsking på mange plan. En av de er å utforske hvordan det er å involvere brukerne i en slik offentlig reguleringsprosess. Den har jo pågått et par-tre år og har vært uforutsigbar. Flere interesserte har falt av underveis. De skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid.Men det er mye god lærdom i det.

– Det er blitt rimelig populært å si «bærekraft». Hva tenker du som arkitekt om begrepet?

– At det kan bli veldig hult veldig fort. Som begrep. Det er så sammensatt, dermed også vanskelig å gripe. Vi må heller snakke om hva vi faktisk gjør. Og i grunnen handler bærekraft om det en god arkitekt alltid har gjort: stedstilpasning i forhold til klima og omgivelser, bevisst ressurshushold, sunne og helsebringende materialbruk, god romlige organisering som hjelper oss å bo sammen, men over der, på et systematisk plan, må vi nå også ha en forståelse for og kjenne til hele produksjonskjeden.I arbeidet med disse tingene snakker vi helt konkret om bærekraftig utvikling.

I tillegg til Vindmølleparken kan du også ta en nærmere titt på Helen & Hards prosjekt Tre tårn i utstillingen Lev vel, som er åpen for publikum fram til 30. november.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår