Urban og dyrkbar mulighetsstudie i Bergen

 
Urban og dyrkbar mulighetsstudie i BergenBildet: Mulighetsstudien er basert på bygningen «Bontelabo» i Bergen. Illustrasjon: TAG Arkitekter
I Bergen har en prosjektgruppe bestående av arkitekter, gartnere, utbyggere, restaurantmedarbeidere og forvaltningsansatte foretatt en mulighetsstudie om matproduksjonen, ved hjelp av drivhus på tak.

Av Bjørn Laberg

Det er utviklet en «case-studie», basert på bygningen «Bontelabo» i Bergen sentrum, hvor det er gjort analyse av kostnader og markedsmuligheter. TAG Arkitekter har stått bak det arkitektoniske bidraget til veksthus på taket her.

- I denne casen tok vi for oss taket på Bontelabo som en potensiell flate for dyrking. Her har man ikke bare en veldig stor, sentral takflate, men også muligheten til å komme seg opp med heis. Dette er viktig med tanke på de lastene som skal fraktes opp og ned fra et slikt produksjonsområde, sier Jesper Jorde, daglig leder ved TAG Arkitekter i Bergen.

Oppdraget er gitt av Hordaland Fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling. Prosjektleder for denne mulighetsstudien har vært Anna Birgitte Milford, Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

- Hensynet til økte byggekostnader ser ut til å være den mest sannsynlige forklaringen på hvorfor ikke flere bygger slike veksthus på tak i dag. Unntaket er veldig dedikerte gründere, eller dersom utbyggere får støtte fra det offentlige til et slikt prosjekt. Hvorvidt vi får se en økning i antallet veksthus på tak i fremtiden, vil i stor grad avhenge av økonomiske støtteordninger, så vel som goodwill fra forbrukerne, skriver Anna Birgitte Milford i sin rapport om Bontelabo-prosjektet.

- Klimaendringer og mer ekstremvær, samt at fokuset på matsikkerhet øker i befolkningen, vil nok hjelpe på interessen for å etablere veksthus i norske byer. Redusert avstand til forbrukere gir ferskere varer og mindre kostnader og forurensing forbundet med transport og lagring. Dette er spesielt viktig for byer som ligger langt fra der maten produseres. Veksthus i byer kan også gi den urbane befolkningen muligheten til å lære mer om hvordan mat dyrkes, mener hun.

- Ved å bygge veksthus på tak, istedenfor på bakken, spares arealer som i stedet kan brukes til jordbruk, grøntområder eller andre typer boliger. Et veksthus på tak som er integrert med den øvrige bygningen, kan også utnytte varmen fra etasjene under, noe som vil være energibesparende. I sum er nok dette faktorer som peker i retning av flere veksthus på tak i fremtiden, også i Bergen, mener Milford.

Hun innser likevel at veksthus på tak kan by på bygningsmessige utfordringer.

- Dersom veksthuset skal bygges på en eksisterende bygning, som ikke er dimensjonert for en ekstra etasje, krever det at bygningen styrkes. Dette kan være kostbart. Andre forhold som vil øke kostnadene er bygging av adkomst og integrering med øvrig bygning for utveksling av varme og luft. Det kan også være vanskelig å få tillatelse til å bygge et veksthus på tak i et bysentrum, av estetiske hensyn og av hensyn til beboere i området. Dette fordi reguleringsplaner angir et maksimum antall etasjer på bygningene i et område, noe det kan være krevende å få unntak fra.

- For å kompensere for høyere kostnader kan et veksthus på tak generere inntekter gjennom større betalingsvilje hos forbrukere, på grunn av ekstra ferske produkter, eller fordi veksthuset fremstår som et lokalt, miljøvennlig konsept som genererer arbeidsplasser. Andre aktiviteter, som omvisning og undervisning, kan bidra til å gjøre veksthuset til mer enn en kommersiell produsent. Direktesalg til forbruker gjennom egen butikk, abonnementsordning, eller egen restaurant, kan også øke inntektene, fordi en større andel av utsalgsprisen tilfaller produsenten, skriver Milford videre i rapporten.

Les hele rapporten her
 

Illustrasjon: TAG Arkitekter

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår