Unik elektrisk vei åpnet i Sverige

 
Unik elektrisk vei åpnet i SverigeTestbanen eRoadArlanda ligger på väg 893 mellom Arlanda flyplass sin godsterminal og Rosersbergs logistikkområdet, der to kilometer av veien er elektrifisert. (Foto:NCC Joakim Kröge).
Den svenske ministeren for infrastruktur, Tomas Eneroth, åpnet tirsdag eRoadArlanda, den første elektriske veien i verden der både godstransport og personbiler kan lades via en skinne midt i veibanen.
– Et av de store spørsmålene i vår tid er hvordan vi skal kunne skape fossilfri veitransport. Nå har vi en løsning som gjør det mulig, noe som er fantastisk, sa Hans Säll, leder av sammenslutningen eRoadArlanda og utviklingssjef i NCC.
Säll påpekte at Sverige ligger helt i tet i verden når det gjelder innovasjon på dette området, og at de nå håper at de vil kunne ta løsningen videre til andre deler av verden. Dette skriver svenske byggvärlden.se. 
 
To kilometer elektrifisert
Testbanen ligger på väg 893 mellom flyplassens godsterminal og Rosersbergs logistikkområdet, der to kilometer av veien er elektrifisert. Teknologien er basert på en såkalt ledende teknologi med en el-skinne i veibane, som løpende lader kjøretøyene under kjøring. Energi overføres til kjøretøyet fra skinnen via en bevegelig arm. Denne føler seg fram til hvor skinnen i veien ligger, og så lenge kjøretøyet befinner seg over skinnen, er det kontakt.
 
Store muligheter
- Dette er en veldig viktig innvielse. El-veier har et veldig stort potensial og her er Sverige verdensledende, mente den svenske ministeren for infrastruktur.
Satsingen på prosjektet eRoadArlanda følger av regjeringens mål om en bilpark som er uavhengig av fossilt drivstoff innen 2030. Det er også et mål å styrke Sveriges konkurransekraft. 
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår