Undervisningsbygg fanger energityver

 
Undervisningsbygg fanger energityverDe ansatte i Drift, energi og miljø i Undervisningsbygg er på veg for å fange energityver. Foto: Benedicte Nylund, Undervisningsbygg
I samarbeid med Grønn Byggallianse jakter Undervisningsbygg på energityver som bruker unødig strøm i Oslos skolebygg.

I følge Grønn Byggallianse viser beregninger at den mengden energi som brukes unødvendig, nesten tilsvarer full etterisolering av byggene.

- Dette må vi forhindre og derfor bruker vi en kveld på å besøke Oslo-skoler for å se om ventilasjonen er avskrudd, skolen er unødvendig mye oppvarmet, om lys og PC-skjermer står på, eller andre ting som gjør at energiforbruket blir unødvendig høyt, sier energiledelseskoordinator Rita Næssén Barkholm i Undervisningsbygg.

Varmt og lyset på

Hun og kollegaene besøkte Etterstad videregående og Kampen skole i Oslo og fant noen energityver som blir rapportert inn og utbedret. Da energityvejegerne besøkte Etterstad videregående skole klokken 23, var det unødvendig varmt, opp mot 25 grader, i samtlige rom. Radiatorene i hele bygget blir manuelt regulert, og temperaturene senkes ikke på natta, anlegget er rett og slett ikke bygget for nattsenking. Dette kan ifølge Rita og teamet hennes utbedres ved å installere nye radiatorventiler som justerer vannmengden når ønsket temperatur er oppnådd. Ønsket temperatur styres fra SD-anlegget på skolen, og sørger for at temperaturen senkes og ventilasjon skrus av når skolen ikke er i bruk. Undervisningsbygg fikk god hjelp av skolens rektor Bjarne Asgrimplass som ble med for å finne energityver på sin egen skole

På Kampen skole ble det avdekket lys som ikke blir skrudd av, åpne spjeld, ett ventilasjonsaggregat som sto på, og noen PC-er som ikke ble skrudd av på natta, men ellers ingen store energityver.

For sjette år på rad arrangeres Fang Energityven av Grønn Byggallianse, der medlemsorganisasjoner på nattestid i oktober og november leter etter energityver som stjeler store mengder energi. Erfaringer trekkes med til et driftsforum og resultatene blir publisert på Årets Grønne Driftskonferanse.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle