Underverket Under vekker internasjonal oppsikt

 
Underverket Under vekker internasjonal oppsikt
Undervannsrestauranten Under på Lindesnes har blitt en internasjonal sensasjon. Det har satt Norge nok en gang på kartet med en sterk oppmerksomhet på arkitektur, gastronomi og marin forskning.

Av Trond Schieldrop

– Samarbeidet mellom alle fagfolk var avgjørende for å realisere undervannsrestauranten, sier arkitektene Heidi Pettersvold Nygaard og Andreas Nygaard i Snøhetta.

Arkitektselskapet Snøhetta har oppnådd internasjonal suksess med mange av sine internasjonale prosjekter, takket være et nært samarbeid med lokale fagfolk fra prosjektering til ferdigstillelse.

– Undervannsrestauranten er blitt et arkitektonisk underverk. Vi har designet restauranten innvendig med spesialdesignede tekstilkledde akustiske takpaneler til utsøkt bruk av lokalt utvunnet eik tatt ut av en skog 2 kilometer unna tomta, sier Heidi.

– Aldri tidligere har Snøhetta på så kort tid fått så stor medieoppmerksomhet fra alle verdenshjørner. Kombinasjonen av arkitektur, marin biologi, gastronomi og norsk natur har trollbundet publikum. Samspillet har definitivt vært en viktig suksessfaktor, understreker de.

Fenger folks oppmerksomhet

– Kombinasjonen av gastronomi og et særpreget arkitektonisk uttrykk har skapt store forventning nasjonalt og internasjonalt til en undervannsrestaurant på Lindesnes. Likeså viktig har det tverrfaglige og tette samarbeidet med lokale håndverkere vært for suksessen med å klare å ferdigstille prosjektet til rett tid, sier Heidi, som trekker frem bruken av lokale byggherrer, entreprenører og materialer fra nærområdet.

– Vi har alle hatt et felles mål om å realisere underverket Under og klart å bevise for hele verden at lokalt forankrede prosjekter har livets rett.

Stor entusiasme og pågangsmot

I Under har vi hatt et tett og godt samarbeid med byggherre Lindesnes Havhotell. Deres entusiasme, ideer, drømmer og pågangsmot til å realisere prosjektet, har smittet over på alle medspillere.

– De spilte ballen videre til oss som arkitekt og vi kom med forslag til hvordan drømmene og ideene kunne realiseres. I et slik prosjekt må vi ta hensyn til tidsperspektiv og budsjett. Snøhetta har hatt en styrende rolle i å finne frem til realiserbare mål og hvilke lokale medspillere som var villig til å dra i samme retning som oss. Vi må spenne buen maksimalt innenfor gjeldene budsjettrammer slik at vi klarer å skape et spektakulært og ekstraordinært prosjekt, sier Heidi.

– Denne rollen som arkitekt gjør vårt yrke så interessant.

Grensesprengende prosjekt

Også totalentreprenør BRG Entreprenør med sin kompetanse på bygging av tuneller og offshore installasjoner, var viktig for prosjektsuksessen. Likeså viktig var kompetansen til stålleverandør Stålesen, som holdt til rett bort i gata på Lindesnes. De brettet opp ermene og sveiset sammen store stålplater som rekkverk inne i for undervannsrestauranten. Hamran og deres kompetanse på treverk – lokal høstet eik - har også vært uunnværlige for Under. Når det er sagt gjorde alle leverandører/underleverandører en kjempeinnsats. Å skape tillit til lokale håndverkere er avgjørende for å ro i land et slikt grensesprengende prosjekt, sier Heidi.

– Snøhetta kunne aldri klart å realisere undervannsrestauranten Under alene. Vi kan lage vakre og grensesprengende løsninger på tegnebrettet, men uten et nært samspill med alle involverte parter, hadde vi aldri vært der vi er i dag.

Meny for enhver smak

Snøhetta har fulgt utbyggingen av undervannsrestauranten Under fra dag en og til overlevering.

– Restauranten har en meny som består av 17 retter. Under åpningsfesten der 90 innbudte gjester deltok, klarte vi å komme oss gjennom åtte retter. Når anledningen byr seg har vi planer om å bestille bordplass slik at vi kommer oss gjennom alle rettene, sier ekteparet Nygaard til slutt.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår