Tungtvannskjelleren får nytt liv

 
Tungtvannskjelleren får nytt livBildet: Oppå kjelleren reises museet i tre etasjer. Det bygges i betong og glass med metallkonstruksjoner utenpå. Illustrasjon: Point AS / Sweco
AKTUELLE PROSJEKTER: Sweco Telemark har sammen med arkitektfirmaet Point AS levert prosjektering for vernebygget over tungtvannskjelleren, på oppdrag av Norsk Industriarbeidermuseum (NIA).

- Tungtvannskjelleren ble funnet intakt i 2017, og oppgaven vår har vært meget spesiell og krevende, i og med at alt er fredet, sier Stig Garberg, seniorrådgiver i prosjektledelse ved Swecos avdeling i Seljord, til swecomoment.no

Under arbeidet med kjelleren var han leid inn av NIA, mens Roger Magnushommen fra Sweco ledet prosjekteringsgruppen.

Det var i februar 1943 at norske motstandsmenn gjennomførte operasjonen mot Hydro-fabrikken på Vemork i Rjukan. Den ble den mest kjente sabotasjeaksjonen i Norge under Andre verdenskrig, der unge dristige menn forserte det stupbratte juvet og tok seg usett inn på fabrikkområdet. I kjelleren monterte de sprengladninger og kom seg ut igjen uten å løsne skudd.

I 2017 startet Europas største industrielle utgraving på Vemork. Det ble oppdaget et vindu som førte inn til et rom, naborommet til der aksjonen skjedde. Det viste seg at kjellerområdet der det ble fremstilt tungtvann, var mer eller mindre intakt. Oppå kjelleren skal det nå reises et museum i tre etasjer. Det bygges i betong og glass med metallkonstruksjoner utenpå som skal signalisere de horisontale linjene «Vannstoffen» var kjent for. Her vil du kunne besøke kjelleren der tungtvannet rant ned, uendelig sakte, dråpe for dråpe. Du vil kunne gå langs rørene der sabotørene krøp inn, og følge fluktruten deres opp trappene.

I første etasje skal det plasseres apparater fra hydrogenfabrikken, blant annet en såkalt elektrolysør. Det gjør at også et nytt stykke av verdensarven i Rjukan løftes fram i lyset.
– Og på taket kommer det en minnepark med utsikt over hele Vemork. Her blir det plass til minnesteinen over tungtvannsaksjonen som i dag står foran hovedbygget til NIA, sier Stig Garberg.

Garberg refererer til tidligere Vemork kraftstasjon som var verdens største i sitt slag da den sto ferdig i 1911.  I dag huser bygningen NIA og verdensarvsenteret. Museet som er lokalisert på flere steder i Telemark, har totalt rundt 100.000 besøkende årlig.

– Med tungtvannskjelleren vil dette øke betraktelig. Prosjektet er unikt og har krevet tett lagarbeid. Her har Sweco gjort en flott jobb innen flere fagområder, og alle har overholdt tidsfristene. Nå skal byggeoppdraget ut på anbud, og vi regner med åpning neste år eller i 2021. Minneparken kom i stand takket være det kreative arbeidet i prosjektgruppen. Det blir Vemorks svar på operataket i Oslo, med plass til formidling, minnemarkeringer og konserter, sier museumsdirektør Runar Lia.

Om Tungtvannsmuseet:

• Kjellerarealet med høykonsentrasjonsrommet hvor tungtvannsaksjonen ble utført, er på omtrent 400 m²
• Plan 1, ca. 500 m², inneholder formidlingsrom, fabrikkrom og tekniske rom
• Plan 2, ca. 100 m² med toaletter, tavlerom og IKT-rom
• Plan 3 har inngangsparti på ca. 100 m²
• På taket: en minnepark på ca. 400 m²

Se video av prosjektløsningen her

FAKTA:

Prosjektnavn: Tungtvannsmuseet

Fylke: Telemark

Kommune: Vinje

Tiltakshaver: Norsk Industriarbeidermuseum/ Tinn kommune

Prosjektleder: Sweco Norge AS, avd. Seljord

Arkitekt: Point AS / Sweco Telemark

Byggeperiode: 24 måneder

Entrepriseform: ikke kjent

Verdi: 35-40 millioner kroner

(Kilde: swecomoment.no / Byggenorge / Byggfakta Live)

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår