Treindustrien vil kutte engangsplast

 
Treindustrien vil kutte engangsplastVed å bringe entreprenør, byggherre og produsent sammen, kan vi gjennom samarbeid finne en bedre produktinnovasjon, som samtidig møter dagens miljøkrav ved å redusere avfall, sier Ida Pernille Hatlebrekke, prosjektleder for Lignum og CCO i Looping.
Med støtte fra Handelens Miljøfond lanserer Looping produktinnovasjon for plastemballasje i treindustrien. Slitesterk gjenbruksplast skal erstatte engangsemballasjen på elementer og prefabrikat.

Entra, Løvenskiold Handel, Ramirent og Bergene Holm er noen av deltagerne som vil kutte plast i egen verdikjede. 

Skal redusere 150 tonn plast
Trevirke har en lang og tradisjonsrik historie som industri i Norge. I fjor plantet norske skogeiere 36 millioner trær som kan skape betydelige verdier for neste generasjon.  Ifølge bransjeorganisasjonen Treindustrien kan økt bygging i tre firedoble omtsetningen for industrien fra 43 milliarder i 2012 til 180 milliarder per år. Selv om bærekraft er i kjernen av industrien er bransjen svært avhengig av plastemballering og har et enormt forbruk av engangsplast, spesielt på emballering av høvellast. Nye miljøkrav tilfaller samtidig industrien, fra kunde til byggeplass, der EU’s rammedirektiv for avfall krever 70% materialgjenvinning. Denne utviklingen er bakgrunnen for “Prosjekt Lignum” som sikter på å redusere 150 tonn plast gjennom gjenbruk.

- Kostnaden for bruk av engangsplast i produsentleddet tilfaller ofte aktører lenger nede i verdikjeden. Ved å bringe entreprenør, byggherre og produsent sammen, kan vi gjennom samarbeid finne en bedre produktinnovasjon, som samtidig møter dagens miljøkrav ved å redusere avfall, sier Ida Pernille Hatlebrekke, prosjektleder for Lignum og CCO i Looping, i en pressemelding. 

Nye miljøkrav krever samarbeid
Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond som gjennom øremerkede penger fra plastposesalg støtter aktører som på ulike måter skal redusere plastforsøpling, øke gjenvinning og ombruk av plast, og redusere forbruk av plastbæreposer. Lignum er et svært godt prosjekt i fondets portefølje av sirkulære industriprosjekter. 

- Dette er et strålende prosjekt og et godt eksempel på en metode som er relativt enkel og gir stor miljøeffekt dersom aktører i forsyningskjeden samarbeider og innsatsviljen hos aktørene er der. Dette er en sirkulær modell som kommer for å bli og vi er glad for å støtte og sette fart i slike prosjekter, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond. 

Blant deltakerne i prosjektet finner man aktører som Entra, Bergene Holm, LAB Entreprenører, Ramirent, Adapteo, Flexator og Løvenskiold Handel. Miljøsjef i Løvenskiold Vækerø, Heidi Lyngstad, er en av deltakerne som lenge har vært på leting etter et alternativ til engangsplast; 

- Vi eier flere elementfabrikker der materialene emballeres manuelt i plast. Så langt har vi ikke funnet et fullgodt alternativ til dagens løsning og ser med stor forventning på innovasjonspotensialet i prosjektet, sier miljøsjef Heidi Lyngstad.

Vil bygge logistikk for gjenbruk
Looping har hatt suksess i bygg og anleggssektoren etter lansering av produktet “Modulcover” som benyttes som transportemballasje på entreprenørmoduler. Sammen med kunder som Ramirent har de kuttet over 50 tonn med plast. Gründer Jens Brustad ser stor overføringsverdi til nye produktområder der manuell emballering, modulproduksjon og standardiserte størrelser kan gi rom for en gjenbruksmodell. 

- Idag ser vi kunder som benytter over to timer på emballering av sine produkter. Dette er en tungvint og ineffektiv bruk av ressurser vi vil forbedre gjennom emballasje som en funksjonell, slitesterk og ikke minst - gjenbrukbar.

Brustad fremhever at målet er å sette en ny bransjestandard for sirkulær emballering gjennom 1 - 3 nye produktinnovasjoner. 

- Hovedutfordringen er logistikk. Her har vi god hjelp av egen teknologi, men samarbeidet mellom aktører i verdikjeden er vel så viktig for å skape en god flyt. Stjernelaget er på plass, nå gjenstår det bare å se hva vi klarer å skape sammen, avslutter Brustad. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår