Trebyggeri-pris for de som trenger det mest

 
Trebyggeri-pris for de som trenger det mestBildet: En svært fornøyd gjeng med prisvinnere. Fra høyre prosjektleder Knut Monrad Hansen, CM Prosjekt AS, arkitekt Dan Zohar, forstander i Stiftelsen Betanien, Lars Erik Nordby og prosjektleder Anders Oppen i CM Prosjekt AS. Foto: Odd Borgestrand.
BYGGEDAGENE 2018: Tre prosjekter konkurrerte om «Årets trebyggeri 2017». Prisen ble delt ut til under Byggegallaen i Oslo onsdag kveld, og Boligprosjektet Ulsholtveien 31 på Furuset i Oslo gikk av med seieren.

Av Odd Borgestrand

De tre nominerte var Nye Romsdal videregående skole i Molde, boligprosjektet Ulsholtveien 31 på Furuset i Oslo og Lager 12, Borg Havn IKS, Øra i Fredrikstad.

Boligprosjektet Ulsholtveien 31 på Furuset i Oslo
På Furuset i Oslo er kommunens første FutureBuilt-boligprosjekt nå realisert. Prosjektet består av totalt 35 mindre leiligheter og noen fellesarealer samt åtte leiligheter i eksisterende bygg. Furuhuset var tidligere et barnehjem som er totalrehabilitert og rommer åtte leiligheter i tillegg til fellesarealer. I tillegg er det bygd 27 leiligheter fordelt på to tre etasjes nybygg i rekkehusform. Eier og byggherre er Stiftelsen Betanien Oslo, og det var en både stolt og rørt forstander i Stiftelsen Betanien, Lars Erik Nordby, som fikk æren av å motta prisen sammen med involverte aktører bak prosjektet.

- Dette har vært en lang reise og det har vært en spennende reise som har gått over seks år. Det er svært tilfredsstillende å kunne tilby et boligprosjekt av denne typen til mennesker som virkelig trenger et sted å bo. Her er det mennesker fra ulike deler av verden som får et trygt hjem de ellers ikke hadde vært i stand til å skaffe seg selv, sier Nordby til Byggfakta.
I sin takketale under Byggegallaen sa Nordby at det er en ære å motta prisen. Prosjektet er tidligere tildelt Arkitekturprisen for 2017.

Det har blitt et prosjekt med høy arkitektonisk kvalitet, gode kompakte boliger, samt romslige fellesarealer både inne og ute. Prosjektet innfrir samtidig høye miljøkrav på både transport, materialer og energi. Det opprinnelige hovedhuset, hvor Metodistkirken i mange år drev barnehjem og barnehage, er totalombygd og rehabilitert. Her er det nå ni leiligheter og fellesarealer i første etasje. Det er etablert et nytt inngangsparti med heis opp til loftet og nye takoppløft på loft mot sør og nord. På tomten, som er cirka 4,8 mål, er det mot vest oppført to rekkehuslignende nybygg med til sammen 27 leiligheter i tre forskjellige størrelser.

Hovedhuset og rekkehusene er gruppert rundt et stort felles hageanlegg som åpner seg mot friområdene på sørsiden. En egen sykkelpaviljong med verksted og sykkelpool ved hovedinngangen inviterer til sykkelbruk. Også andre klimatiltak er godt synlige for både beboere og besøkende som bruk av tre, solceller, solfangere og sedumtak. Prosjektet er et viktig forbilde på Furuset fordi det kan inspirere til videre boligutvikling i området.

De 27 nybygde boligene er bygget i prefabrikkerte massivtreelementer og består av ettroms, toroms og treroms leiligheter. Hver modul består av tre leiligheter i ulik størrelse. Totalt er det bygd ni hybler, ni toroms- og ni treroms leiligheter. Nordby trekker spesielt fram arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar, som har levert et prosjekt svært mange er stolte av. Ideen er hentet fra Israelske kibbutzer, og er blitt svært godt mottatt.  Nordby trekker også fram solid støtte fra Plan og bygningsetaten i Oslo kommune, Future Built, Innovasjon Norge, Enova og flere andre. 
- Her har det vært mange gode krefter som sammen har gjort en flott innsats, sier han.

Fakta:
Byggherre: Stiftelsen Betanien Oslo
Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter
Landskapsarkitekt: Dronninga landskap
Rådgivere: Rambøll AS (RIB) - Dagfinn H. Jørgensen AS (RIV) - Brekke & Strand Akustikk AS (RIA) - Rambøll, Dagfinn H. Jørgensen AS, Brekke & Strand Akustikk AS, Høyer Finseth, Foyn Consult, Civitas, Scan Survey, Steinsvik arkitektkontor, Finseth, Foyn Consult, Civitas, Scan Survey, Steinsvik arkitektkontor.
Underentreprenører: Woodcon (massivtre)

 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår