Trebonanza på NAL`s Brød og Miljø

 
Trebonanza på NAL`s Brød og MiljøBildet: Joakim Dørum, daglig leder for rådgivningsfirmaet Green Advisers. Foto: Pål Engeseth
Norske Arkitekters Landsforening NAL og deres samarbeidspartnere arrangerer jevnlig frokostmøter med aktuelle temaer. Gårdagens frokostmøte, med tittelen «Trebonanza», var viet innovative trebygg i Norge.

Av Pål Engeseth

Først ute på frokostmøtet var Joakim Dørum, daglig leder for rådgivningsfirmaet Green Advisers AS. Den frittalende trønderen snakket varmt om næringsbygg i tre, hvor han viste til en rekke byggeprosjekter i tre, som ga miljø- og energigevinster mange ikke kjenner til.

Energibesparelser
– Enkelte av mine kunder har fått til så gode prosjekter, at jeg ikke blir kvitt dem igjen, spøkte han.
-  Vi har kunnet dokumentere at prosjektene gir gunstig miljøregnskap, med energibesparelser på 20 – 30 prosent, ved bruk av tremateriale. Trebygg føles svalere om sommeren og lunere om vinteren. Bruk av tremateriale gir dessuten positiv effekt på byggets tekniske anlegg, siden disse kan dimensjoneres mindre. Selv om byggebransjen har gitt både betong- og stålbygg et forsprang, mener vi bruk av tre er vesentlig bedre for miljøet. En av grunnene til det, er at tremateriale binder opp langt mer CO2, enn betong og stål, mente Dørum.

Ny industri
I sitt innlegg pekte Dørum også på den utstrakte skogplantingen som ble organisert i Norge på 50 og 60-tallet.
- Treindustri var tiltenkt en viktig rolle, som en ny og bærekraftig næring den gang. Men da oljeeventyret kom, ble det nærmest bråstopp med skogsdrift. Nå står disse trærne klare til hogst, men dessverre råtner mye av denne skogen på rot. Faktum er at vi kun utnytter en tredjedel av den årlige veksten i dag, sa Dørum.

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter, som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Bygg21.
 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår