Tre skal bli et viktig element i nytt regjeringskvartal

 
Tre skal bli et viktig element i nytt regjeringskvartalDet nye regjeringskvartalet har høye sikkerhetskrav og bruk av treverk vil ha sine utfordringer, men et stortingsflertall vil nå likevel gå inn for tre som hovedelement. (Ill: Statsbygg).
Det nye regjeringskvartalet skal bygges med tre som et viktig element, fastslår et bredt stortingsflertall. Ekspertadvarsler til tross, nå vil også Høyre og Frp at massivtre blir et hovedelement i bygningene.
Som Byggfakta fortalte om i april, har eksperter fra både kompetansesenter for sikring av bygg og Statsbygg advart mot å bruke treverk som hovedelement i Regjeringskvartalet.
De mener å ha påvist at treverk er for svakt og usikkert. 
Se saken om Statsbyggs forskningsprosjekt her:
 
Et Regjeringskvartal i bare tre er urealistisk!
 
Sist mandag inviterte arkitektene til debatt på Litteraturhuset om materialvalg i regjeringskvartalet. Les saken her:
 
Arkitekter vil ha debatt om mulighetene i regjeringskvartalet.
 
 
Advarslene lå på bordet da Høyre og Fremskrittspartiet sluttet seg til et forslag fra opposisjonspartiene Ap, Sp, SV og KrF om at tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet. Det melder NTB.
 
En samlet kommunal- og forvaltningskomité på Stortinget ber regjeringen «legge opp til at regjeringskvartalet skal stå som et eksempel på god byggeskikk og arkitektur, og at tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet», heter det i innstillingen som ble fremmet tirsdag.
 
Klima og jobber
– Dette er en seier for norsk treindustri, norsk byggeskikk og klima. Vi bruker milliarder av statlige kroner til bygging hvert år. Dette vedtaket styrker norske næringsinteresser og åpner for nye arbeidsplasser i Norge, sier Sp-representant og forslagsarkitekt Willfred Nordlund til NTB.

Tilferdsstiller ikke sikkerhetskrav

For selv når det er snakk om rimelig tykke vegger med massivtre, så vil det ikke være sikkert mot beskytning, viste forskningsprosjektet til Statsbygg.

Testene var de første i sitt slag når gjelder massivtre. De viste at treveggene eventuelt måtte være ekstremt tykke at det vil være uhensiktsmessig, mente de.

Eventuelt mente de da at må brukes komposittmateriale. Uansett må det være en kombinasjon av materialer. Lavkarbonbetong og massivtre kan bidra til lavere klimagassutslipp, og vil være et godt miljøvalg.

 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår