Tre kvinner ble æresmedlemmer

 
Tre kvinner ble æresmedlemmerPå Arkitekturdagen 2019 ble det kunngjort at arkitektene (F.v.) Ellen de Vibe, Anne Grete Hestnes og Rose Marie Steinsvik utnevnes som æresmedlemmer i Norske arkitekters landsforbund.
Representantskapet i Norske arkitekters landsforbund har tildelt æresmedlemskap til Ellen de Vibe, Anne Grete Hestnes og Rose Marie Steinsvik.

De tre har over mange årtier gjort en enestående innsats for arkitekturfaget, innen henholdsvis plan- og byutvikling, forskning og bærekraft, ifølge juryen.

Siden 1911 er det utdelt 22 æresmedlemsskap i Norske arkitekters landsforbund. Den første som mottok æresmeldlemsskap var Lars Solberg i 1911, og etter det har blant andre Alvar Aalto (1961), Sverre Fehn (1986), Kjetil Trædal Thorsen (2011) og Kari Nissen Brodtkorb (2016) mottatt denne hederen for sin innsats i arkitekturfaget. Dette skriver Norske arkitekters landsforbund i en pressemelding.

Om juryens begrunnelse skriver forbundet følgende:

Ellen Marit Schjelderup de Vibe, Oslo:

Hun har i hele sin yrkeskarriere hatt en fremtredende posisjon i å utvikle planfaget, som plan- og reguleringssjef i Alta og Skien, avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet, og spesielt gjennom over 20 år som leder for plan- og bygningsetaten i Oslo.

De Vibe har hatt øverste ansvar for utviklingen av Oslo i en periode med store omskiftninger, vekst og urbane endringer – og ikke minst i en tid der byens rolle i klima- og miljøproblematikken har blitt stadig viktigere. I de Vibes periode og under hennes ledelse har Oslo utviklet en bevissthet om vekst og fortetting, om beliggenheten mellom Oslofjorden og marka, om transformasjon av industri og havner og om byen som arena for livsutfoldelse. Ellen de Vibe har hatt en viktig posisjon i å løfte byplanleggingens betydning, og har på en forbilledlig måte vist hvordan planlegging er en integrert del av arkitektfaget.

Hun har bidratt til lovutvikling og reguleringsplanlegging i regi av Miljødepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hun har også vært medlem og leder i Statens byggeskikkutvalg.

I Norske arkitekters landsforbund har hun hatt følgende verv:

 • Landsstyremedlem, 1986-1989
 • Varamedlem styret Norsk Arkitekturmuseum, 1985-1988
 • Leder redaksjonskomiteen, Telemark arkitektforening, 1986-1987
 • Redaksjonskomiteen for Telemark arkitektforening, 1984-1985
 • Ordfører Representantskapet (Nord-Norges arkitektforening), 1985
 • Viseordfører Representantskapet (Nord-Norges arkitektforening), 1982-1984

Anne Grete Hestnes, Tiller:

Hun har virket som forsker og professor ved NTNU og SINTEF siden 1970-tallet, og er en pådriver og pioner for forskning på energi- og miljøspørsmål i bygninger.

Hun har ledet forskningsprogram og utvalgsarbeid, har vært dekan ved Fakultet for arkitektur og billedkunst (2000-05), direktør for forskningssenteret Zero Emission Buildings (2009-12) og ble som første kvinne i 2002 valgt til president for ISES, International Solar Energy Society (1990-2000 president for ISES-Europa).

Hestnes er i dag professor emerita ved NTNU, æresdoktor ved Chalmers og mottok i 2010 ISESs Farrington Daniels Award for enestående arbeid og bidrag til arbeidet og kunnskapen om energikonservering og solenergi i bygningsomgivelser – som første arkitekt og første kvinne.

Hestnes har publisert og forelest internasjonalt, og har vært medredaktør og anmelder i flere vitenskapelige tidsskrifter.

I Norske arkitekters landsforbund har hun hatt følgende verv:

 • Medlem Norske arkitekter for bærekraftig utvikling (NABU-utvalget), 1995 – 1997
 • Nestleder Trondhjems arkitektforening, 1984 - 1988

Rose Marie Steinsvik mottar æresmedlemsskap for sitt vedvarende engasjement i faget på vegne av barn og unge, og sin eksperimentelle tilnærming til klima- og miljøspørsmål i arkitekturen. 

Rosemarie Steinsvik, Tromsø:

Hun har drevet egen praksis som arkitekt i Tromsø i nesten 50 år, og siden 1989 har hun vært daglig leder og fagligansvarlig hos Steinsvik arkitekter AS. Steinsvik har en betydelig arkitekturproduksjon i Tromsø, i tillegg til ellers i Nord-Norge og på Svalbard.

Hun har fra starten av arbeidet spesielt med utvikling av barnehager og arkitektur for barn- og unge, og i tillegg vært en pioner i eksperimentering og utviklingen av miljøvennlig og klimaeffektiv arkitektur. Med Steinsvik arkitekter har hun, i egen regi og for oppdragsgivere, vært blant de første i landet til å bygge boliger og barnehager i massivtre og med passivhusstandard, og hun har spesialisert seg i biofysisk miljøplanlegging og bygningsforming.

Steinsvik har mottatt flere priser og utmerkelser, vært nominert til Statens Byggeskikkpris for Universet barnehage, har forelest, undervist, og publisert sitt arbeid, og er generelt høyt respektert for sin integritet og sitt store engasjement for faget.

Hun har gjennom et langt yrkesliv hatt mange tillitsverv i Norske arkitekters landsforbund, blant annet:

 • Norske arkitekters landsforbunds styre 2013 – 30.06. 2017
 • Leder Nord-Norges arkitektforening, 2008 - 2009
 • Kasserer Nord-Norges arkitektforening, 2009 – 2010

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår