Tre inn i framtida på Grünerløkka

 
Tre inn i framtida på GrünerløkkaBildet: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen (MDG), strålte som en sol i regnet av grønn konfetti da hun markerte starten på det grønne boligprosjektet i Nordre Gata i Oslo. Foto: Odd Borgestrand
Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen (MDG), strålte som en sol i regnet av grønn konfetti da hun markerte starten på det grønne boligprosjektet i Nordre Gata 20-22 på Grünerløkka i Oslo tirsdag ettermiddag.

Av Odd Borgestrand

Det er Aspelin Ramm Eiendom i samarbeid med Veidekke AS som gjennomfører det første såkalte infill-boligprosjektet i massivtre i Norge. Infill er et konsept for fornyelse eller erstatning mellom to bygninger. To gamle bygårder på Grünerløkka er revet og blir erstattet av 38 nye boliger med bærekonstruksjoner i massivtre.
Massivtre-elementene er kommet med tog fra Østerrike til byggeplassen, der de blir tilpasset og montert direkte.

Fornybar ressurs
- Tre som materiale er en fornybar ressurs og gir lavere klimabelastning i seg selv, men også fordi det erstatter materialer som stål og betong. Vi estimerer at CO2-utslippene er omtrent halvparten som ved konstruksjoner i tradisjonelle materialer, forteller Isak Oksvold, direktør for miljø og innovasjon i Aspelin Ramm Eiendom.
Han innrømmer åpent at det har vært en rekke utfordringer å håndtere i dette pionerprosjektet, blant annet fordi regelverket i TEK17 ikke har tatt høyde for bygg i massivtre. 
- Det er spesielt utfordrende å bygge med dette materialet i en tett by. Brannkravene er svært strenge, og det blir selvsagt en del kostnadsdrivende elementer nettopp for å oppfylle branntekniske krav som gjelder i dag. Her er det grunn til å stille spørsmål ved om TEK17 har tatt høyde for denne byggemetoden i en bykjerne, antyder Oksvold.

Miljøhovedstad
Når de første beboerne flytter inn i dette bygget neste år er Oslo Europas miljøhovedstad. Derfor er det viktig at Oslo gjør en ekstra innsats for framtidas miljø og klima, sto det på veggen i en av de nye leilighetene som er under oppføring i Nordre Gate 20-22, signert av byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen.
Aspelin Ramm Eiendom går høyt ut og lover at det blir et miljøvennlig bygg, med gode delings og fellesfunksjoner som vil skape samhold, felles takhage, publikumsrettede funksjoner og med fornybar energiforsyning gjennom geobrønner og resirkulering og bruk av gråvann.

Les hele denne reportasjen i Byggfakta nr. 7, som snart har deadline
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår