Totalentrepriser førstevalg

 
Totalentrepriser førstevalg
Byggfakta har, gjennom sin kartlagte prosjektinformasjon sett på de vanligste kontraktsformene i Norge og oversikten viser at totalentrepriser har en klar markedsledende posisjon med nær 44 prosent av markedet.

Tekst: Pål Engeseth

 

Kartleggingen baserer seg på over 20 000 ikke igangsatte byggeprosjekter, hvor prosjekter i egen regi, selvbyggere, rammeavtaler og der entrepriseform ikke er avgjort, er tatt bort. Av de resterende prosjekter (nær 6000) er gjennomsnittet pr prosjekt om lag 90 millioner kroner som gir en totalverdi for prosjektene i undersøkelsen på svimlende kr. 499 834 900 000.

 

Andel entrepriseformer

Av denne verdien har Totalentreprise en markedsandel på 43,82 prosent, fulgt av utførende entreprise på 34,74 prosent. Andelen for de tidligere toneangivende entrepriseformene Hovedentreprise og delte entrepriser er betydelig redusert, da hovedentrepriser i denne oversikten har en markedsandel på under 1 prosent mens delte entrepriser har en markedsandel på 7,52 prosent.

 

Nye kontraktsformer

General entreprise, som gjorde sitt inntog for 10-15 år siden har begrenset markedsandel av verdien for de kartlagte byggeprosjektene med 4,65 prosent, mens de nyeste kontraktsformene Partnering og Samspillsentrepriser har en markedsandel på henholdsvis 1,02 prosent og 2,14 prosent

 

Det omfattende grunnlaget, som er hentet fra Byggfakta Live databasen viser store forskjeller både geografisk og kontraktsform i forhold til prosjekttype. Dette vil vi imidlertid komme tilbake til i senere oversikter.

 

 

Entrepriseformer

Andel pr entrepriseform

Totalentreprise

43,82 %

Delt Totalentreprise

0,40 %

Styrt Totalentreprise

4,60 %

Hovedentreprise

0,88 %

Delt Entreprise

7,52 %

Samspillsentreprise

2,14 %

Generalentreprise

4,65 %

Delt Generalentreprise

0,23 %

Partnering

1,02 %

Utførende entreprise

34,74 %

Construction management

0,01 %

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår