Tør du lene deg mot et glassrekkverk?

 
Tør du lene deg mot et glassrekkverk?Bildet viser prøving av rekkverksstolpe festet i svak parapet på byggeplass. I forskningsprosjektet vil det legges stor vekt på å bedre innfestingsforutsetningene for glassrekkverk. Foto: SINTEF.
Det finnes mange utrygge glassrekkverk rundt omkring på norske balkonger og takterrasser. Nå vil SINTEF sammen med store deler av bransjen finne ut hvordan glassrekkverk kan bli sikrere i fremtiden.

Hva kjennetegner et sikkert glassrekkverk? Det er spørsmålet forskerne ønsker å finne svar på i det nye forskningsprosjektet "Sikre glassrekkverk".

Skal lage veileder for bransjen
Resultatene skal beskrives i en åpen rapport, som er tenkt som en veileder til hjelp for alle aktørene i verdikjeden – fra produsent til sluttbruker og tilsynsmyndigheter.

Enkel tilgang på dårlige "gjør det selv-løsninger" gjennom netthandel og lavpriskjeder har ført til at uegnede produkter anvendes i privatmarkedet, uten at kjøperne nødvendigvis har kompetanse om riktig montering og bruk. Dette utfordrer sikkerheten.

For de profesjonelle glassrekkverksleverandørene er det ofte dårlige innfestingsforutsetninger som gir usikre glassrekkverk.

– Vi ser stadig eksempler på dårlige og utrygge produkter i markedet, og våre erfaringer fra laboratorieprøving av glassrekkverk har vist et stort behov for kompetanseheving i byggebransjen, sier rådgiver Jan-Fredrik Aasheim i SINTEF i en pressemelding.

13 bedriftspartnere
I forrige uke arrangerte instituttet et oppstartsmøte sammen med partnerne. Prosjektet finansieres av hele 13 bedrifter; Sagstuen AS, PKS industri AS, Onlevel Gmbh, Fana Glass AS, Arnøy Engros AS, Brødrene Midthaug AS, BeslagGrossisten AS, Sørbø Industribeslag AS, Q-railing Norge, Glassløsninger AS, Backe entreprenør AS, Glass og Fasadeforeningen samt DiBK.

– Dessverre konstaterer vi at det fremdeles blir levert glassrekkverk med mangelfulle egenskaper i forhold til disse konstruksjonenes primærfunksjon; å forhindre gjennomfall. Det gjelder underdimensjonering både av glass, innfestingssystemer, stolper og forankring til underlag. Vår målsetting med deltakelse i prosjektet er å fortsette arbeidet med å gjøre det enkelt å velge riktige løsninger og produkter, sier direktør i Glass og Fasadeforeningen, Bjørn Glenn Hansen.

Noen mål med prosjektet vil være:

  • Økt sikkerhet i anvendte løsninger
  • Redusert risiko for uønskede hendelser og erstatningsansvar
  • Samhandling med aktører i hele byggeprosessen
  • Eksempler på preaksepterte løsninger
  • Bransjeveileder
  • Ny kunnskap om løsninger, produkter og tjenester

Prosjektet skal etter planen ferdigstilles i juni 2020.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår