Topp moderne fabrikk i tre

 
Topp moderne fabrikk i tre- Vi er selvfølgelig stolte over de nye fabrikklokalene med en innbydende fasade, sier daglig leder Morten L. Johansen og fabrikksjef Knut Arne Johansen. (Foto: Odd Borgestrand).
TRESATSING I ÅMOT: Det nye fabrikkbygget på Åmot er på 8.700 kvadratmeter, og er et rent trebygg med limtre bæring og massivtre avstivende skiver og massivtre tak-konstruksjon. Volumet er på 2.500 kubikk med treverk totalt.

av Odd Borgestrand

Les også Massiv satsing på tre hos Splitkon i Åmot

På bildet: Kosmetisk sluttarbeid for optimal kvalitet av elementene som skal ut til et hytteprosjekt i massivtre. Operatør Helge Skogstad har fartstid i den lokale treindustrien siden 1993. Flott innemiljø og fint å jobbe med tak over hodet, sier Skogstad som er utdannet tømrermester. (Foto: Odd Borgestrand)

Brukte seks uker på hallen

Taket består av 1000 kubikkmeter med 12 cm elementer. Limtrekonstruksjonen er også på 1000 kubikkmeter, mens veggene er på om lag 300 kubikkmeter. Selve hallen ble satt opp på seks uker.

Produksjonslinjene er kjøpt inn fra slovenske Ledinek, som har over 100 års erfaring innen utstyrsleveranser og utvikling for treindustrien globalt. I tillegg er det også mindre leveranser fra Italia og Tyskland. Sammen har de tre leverandørene levert et komplett anlegg. 

-Det er viktig at vi har èn hovedleverandør som blir ansvarlig for alle grensesnitt.  Vi mener vi har skaffet oss det aller beste innenfor massivtre-produksjon i verden, sier fabrikksjef Knut-Arne Johansen.

Han innrømmer at både han og produksjonspersonalet er inne i en bratt læringskurve for å oppnå optimale resultater. Anlegget må tilpasses råstoffet som benyttes, og det er også betydelig innsats som ligger bak at softwaren fungerer gjennom hele produksjonslinja

Hovedproduktet fra Splitkon-fabrikken

på Åmot blir krysslimte plater. Annethvert sjikt legges i kryss 90 grader mot hverandre med lim mellom. Det betyr massivtre-elementer til konstruksjoner som er opp til 3,6 meter brede, 16 meter lange og i tykkelser fra 60 millimeter til 300 millimeter tykke. Her handler det om produksjon av ulike spennvidder på gulvdekker, yttervegger, innervegger og tak-konstruksjoner fra tre til ni sjikt. Kl-tre har en betydelig brannmotstand og en effektiv fuktstabiliserende funksjon der elementene eksponeres i innemiljø Alt bygges opp fra standard norsk trelast som kommer til fabrikken fra en rekke lokale sagbruk.

I den nyåpnede fabrikken kommer trematerialene inn gjennom store porter i nordenden av bygget. Her er det styrkesortert og ferdig kappet trelast med fuktighetsprosent på 10-14 prosent. Dermed er det ikke behov for ytterligere tørkeprosess i fabrikken. Tvert imot er det store dyser som spyr ut fukt for å holde lokalene på riktig fuktighetsnivå.

Produksjonen:

Innmatingen av treplankene skjer automatisk fram til det såkalte fingerskjøtanlegget. Materialene blir fingerskjøtt i lange lengder, og hele prosessen er overvåket med fuktmålere. Her er det sensorer som snur materialene slik at årringene ligger samme vei på alle lamellene. Planken blir også lasermålt, slik at prosessen skal være optimal.

Neste trinn er et helautomatisert kappeanlegg der eventuelle skader blir kappet ut, før det går inn i fingerskjøtingen. Etter en kort mellomlagring, der fingerskjøtene blir herdet, går materialene gjennom en høvel, blir fordelt til tverr- og langlamellene og deretter til liming av selve plata. Plata plasseres inn i ei presse inntil lim og herder har gjort jobben sin. Siste stopp på veien er en såkalt CNC maskin som formaterer, tilpasser, skjærer og borer ut de ulike elementene i hver enkelt plate. CNC-maskinen er helautomatisert og skifter selv mellom de ulike verktøyene i prosessen, forklarer fabrikksjef Johansen.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår