Tøffere krav til overvannshåndtering

 
Tøffere krav til overvannshåndteringBildet: - Både slam og fettholdig vann utgjør en alvorlig trussel mot driften av avløpsnettet. Slam, fett og olje deponeres sammen med andre avfallsprodukter på rørveggen, som kan forårsake korrosjon, tilstopping og ubehagelig lukt, mener salgssjef i Aco Nordic AS, Bjørn Braathen. Foto: Odd Borgestrand
ARCTIC ENTREPRENEUR: ACO Nordic AS markedsfører seg som spesialister på komplette systemløsninger, installasjon og vedlikehold innen blant annet drenering og overvannshåndtering.

Av Odd Borgestrand

Under årets Arctic Entrepreneur handlet det mye om fordrøyning og magasinering på selskapets stand. Salgssjef Bjørn Braathen mener det er viktig å satse på en komplett løsning for overvannshåndtering, men i norsk sammenheng er det et stort volum av såkalte punktløsninger. I Norge er det nesten ingen krav til rensing av overvann, men Braathen er overbevist om at det vil bli en innstramming på dette i løpet av få år.

Systemkjede

Derfor har ACO Nordic vært tidlig ute med en systemkjede med rensing av overvann og regnvann via en oljeutskiller som mange land krever allerede i dag. I tillegg fokuserer selskapet på gode slamfangsløsninger i forkant av et magasin. Dette for å forenkle drift og vedlikehold av magasinet.
- Det er viktig å sette inn bedre sedimenteringer foran magasinene, slik at de ikke går tette i løpet av kort tid. Vi tror ikke et tradisjonelt sandfang gjør en god nok jobb, og det finnes i dag løsninger som forlenger magasinenes levetid, sier Braaten.

En alvorlig trussel

- Både slam og fettholdig vann utgjør en alvorlig trussel mot driften av avløpsnettet. Slam, fett og olje deponeres sammen med andre avfallsprodukter på rørveggen, som kan forårsake korrosjon, tilstopping og ubehagelig lukt, mener Braathen.
Det er et faktum at byer og tettsteder blir enda tettere. Det betyr også større utfordringer med overvann. I Oslo er det allerede kommet krav om at eiendomsbesittere har ansvar for å håndtere overvannet på egen eiendom.

Bærekraftige løsninger

- Her har vi mange ulike løsninger, tilpasset lokale behov. Selv om det er entreprenører som er våre viktigste kunder er vi også opptatt av tett dialog med konsulenter, utbyggere og selvsagt kommuner. Så lenge kravene er fragmentert og delvis fraværende kan dette skape uønskede utfordringer i løpet av kort tid. Da er det smart å gjennomføre bærekraftige løsninger med en gang framfor å måtte gjøre jobben to ganger i løpet av noen få år, mener Braathen.

Dialog med Norsk Vann

Aco Nordic AS har tett dialog med blant andre Norsk Vann for å tilby gode løsninger på overvannshåndtering og fordrøyning.
- Her er det blant annet viktig å foreta beregninger på fordrøyningsvolumer i forhold til de ulike nedbørsprognosene for 10 års- eller 50 års regn. Det er viktig at myndigheter og næringsliv sammen kan finne de rette kvalitative kravene her, mener Braathen.
- Som en del av et verdensomspennende selskap jobber vi med disse problemstillingene hele tiden, og derfor mener vi at vi også kan tilføre norske myndigheter og næringsliv godt egnede løsninger for norske forhold, sier Braathen videre.

Tungmetallsrensing

I Østerrike er det allerede kommet krav om tungmetallsrensing av regnvann. På bygg med fasader av eksempelvis kobber er det store mengder tungmetaller som havner i naturen uten noen form for rensning. Her vil det om noen år komme krav om infiltrasjon.
- Fordrøyning med infiltrasjon er en løsning som gir bedre mulighet for å håndtere de store nedbørsmengdene, som vi vet vil komme stadig oftere. Vi ønsker å være en kompetent samtalepartner inn mot Norsk Vann, mot kommuner og rådgivere. Rådgiverne er spesielt viktig her, fordi de er på jakt etter de beste løsningene for sine kunder, sier Braathen.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår