Til Oslo med verdens høyeste trehus

 
Til Oslo med verdens høyeste trehusSlik blir det 66 meter høye Mjøstårnet i Brumunddal. (Voll Arkitekter AS)
Arthur Buchardt har kastet seg inn i verdensmesterskapet om høyeste bygning i tre. Onsdag kommer eiendomsinvestoren til Den nasjonale konferansen for trearkitektur for å presenterte Mjøstårnet, som blir verdens høyeste bygning når det står ferdig i 2018.

Tekst: Knut Werner Lindeberg Alsén

 

Det er duket for kamp i verdensklasse når Buchardt møter de andre konkurrentene som kommer til konferansen. Her møter han Karl-Heinz Weiss fra det australske eiendoms- og utbyggerselskapet Lend Lease som er regjerende verdensmester med Forté Living Building og bergensarkitekten Marina Trifkovic fra Artec arkitekter og ingeniører som overtar verdensrekorden om kort tid i Bergen med Treet. Arkitekten Geir Brendeland som hadde verdensrekorden i Trondheim  i 2005 og altså kommende verdensmester Arthur Buchardt skal bistå det hele.

 

Mjøstårnet og Mjøsparken
Arthur Buchardt har som ambisjon å trone pallen i 2018 med Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal, med et bygg på 66 meter høyt og 17 etasjer. Det første byggetrinnet skal stå ferdig i 2018, med en kostnadsramme på 450 millioner kroner. Alt i tre. Når Mjøstårnet blir ferdig vil det være 22 meter høyere enn Treet i Bergen.

Det var i forrige uke Arthur Buchardt for første gang presenterte sine byggeplaner for Ringsakerpolitikerne og pressen. Bygget skal romme 50 hotellrom, 21 leiligheter, kontorarealer, restaurant. I neste byggetrinn vil Buchardt bygge ytterligere tre leilighetsbygg med leiligheter og mulig et kommunalt svømmeanlegg med to 25-metersbaner og et terapibasseng inne på området til Mjøsparken. I følge Hamar Arbeiderblad har Buchardt Voll Arkitekter AS med seg på laget.

Bygget skal være et  nullutslippbygg. Trolig vil reguleringsplanen blir politisk behandlet tidlig til høsten. Buchardt ønsker at dette skal bli et fyrtårn for Brumunddal og Ringsaker, men også et  utstillingsvindu for treindustrien.

 

Rimeligere enn stål og betong
Aasmund Bunkholt, i TreFokus, som representerer en av arrangørene til Den nasjonale konferansen for trearkitektur sier til Nationen at han ikke tvil om at markedet for trebygg har utviklet seg veldig positivt bare de siste fem årene. Han understreker at kompetansen har blitt bedre i hele verdikjeden, fra eiendomsutviklere, arkitekter, entreprenører og treindustrien.

- Jo mer tre brukes, dess mer kostnadseffektivt blir det. Nå er det faktisk utviklet konsepter som er rimeligere enn stål- og betongkonstruksjoner, sier Bunkholt til Nationen.

I mai signerte Frogn kommune kontrakt om et nytt helsebygg i Drøbak, på 12.000 kvadratmeter i massivtre. Bygget blir et av de største massivtreprosjektene i Norge noensinne. Prisen er i følge Bunkholt lavere enn med andre materialløsninger. Til Nationen sier han at det er næringsbygg, privat og offentlig som vil utgjøre størstedelen av markedet. Sånn sett er Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal  og Frogns sykehjem viktig. Slike bygg baner vei mot større massemarkeder og større muligheter, sier han.

 

Hvem retter konferansen seg mot?
Konferansen retter seg mot aktører i hele verdikjeden som har grenseflate mot bruk av tre i arkitektonisk sammenheng, det være seg arkitekter, rådgivere, utførende, byggherrer, eiendomsutviklere, ulike aktører i skognæringen, studenter, forskningsmiljøer og nasjonale og lokale myndigheter.  På de to foregående konferansene har det vært overvekt av arkitekter og byggherrer.

 

Utdeling av Treprisen 2015
Under konferansen blir Treprisen delt ut. Treprisen er en arkitekturpris som deles ut for fremragende arkitektur med bruk av tre som materiale. Prisen ble opprettet i 1961 og deles ut av TreFokus i samarbeid med NAL.

Dagens norske trearkitektur har internasjonal høy kvalitet, er etterspurt, og har markert seg med prestisjefylte utmerkelser. I utviklingen har det oppstått et voksende behov for en møteplass hvor næringsliv, forskning, myndigheter og brukere av arkitektur kan treffes for å samtale og inspirere hverandre omkring innovasjon av norsk trearkitektur.

 

Fra konferanseprogrammet

·         Utdeling av Treprisen

·         Store utbygginger og boligblokker med tre

·         Hvordan øke trebruk i urbane strøk?

·         Hvordan kan aktivt bruk av kommunale planer og strategier bidra til bærekraftig byutvikling?

·         Ny utførelsesstandard for trekonstruksjoner på trappene (inkl. Eurokode 5)

·         Hva kan vi forvente av fremtidens trearkitektur?

·         Dialog om trearkitektur


Konferansen arrangeres i et samarbeid mellom TreFokus, Norske arkitekters landsforbund, Arkitektbedriftene i Norge, Norsk Treteknisk Institutt og Norske Lauvtrebruk. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår