Tikkende vedlikeholdsbombe truer

 
Tikkende vedlikeholdsbombe truerMurstein er samtidig et av de mest bærekraftige byggematerialene på markedet med en rekke attraktive egenskaper i forhold til inneklima og fuktsikring.
Over 5 milliarder kroner. Så mye vil kostnadene til vedlikehold av offentlige bygg stige i løpet av de neste 15 år. Det viser en rapport utarbeidet for Byggutengrenser og Miljøhandlingsplanen for Betong.

Over 5 milliarder kroner! Så mye vil kostnadene til vedlikehold av offentlige bygg stige i løpet av de neste 15 år. Det viser en rapport utarbeidet for Byggutengrenser og Miljøhandlingsplanen for Betong.

- Vi står overfor en truende vedlikeholdsbombe i milliardklassen i offentlige bygg. Det høres kanskje tillokkende ut å bygge så billig som mulig. Men i praksis betyr det oftest at utgiftene til drift og vedlikehold løper løpsk. Den nye rapporten viser dessverre med all tydelighet at det holder på å skje, sier Gitte Krusholm Nielsen, direktør i Byggitegl.no.

Ifølge beregninger fra Danmark, løper kostnadene til drift og vedlikehold av offentlig bygg over 25-35 år typisk opp i flere ganger prisen for selve bygget. Ved å tenke totaløkonomi inn i bygget fra starten av, kan det spares opptil 20 % av de samlede kostnadene. Denne kunnskapen har i mange år vært kjent i næringslivet av blant andre boligselskaper og utleievirksomheter.

- Skal man høste de økonomiske fordelene ved totaløkonomi, er man nødt til å tenke langsiktig. I praksis handler det om å tenke minimalt vedlikehold og minimal drift inn i alle bygningens deler. Byggematerialer, energikilder, design osv. må spille sammen. På den måten kommer man frem til de mest økonomisk holdbare og energieffektive løsningene, forklarer Jan Ellegaard fra Byggutengrenser, som står bak rapporten.

Murstein er billigst
Et av de byggematerialene som gir den beste totaløkonomien, er tegl. Nye beregninger fra byggegiganten MT Højgaard viser at mursteinshus er de absolutt billigste i lengden sett fra et totaløkonomisk perspektiv.
Anleggskostnadene for et murt bygg ligger typisk på 2 til 3 ganger prisen for et bygg i tre, mens murte bygg kun koster 1/3 til 1/6 av hva konstruksjoner med alu-glass gjør. Men legges kostnadene for vedlikehold til dette, vil den samlede kvadratmeterprisen for murbygg allerede etter kun 10-20 år være markant lavest på grunn av mursteinens veldig lave behov for vedlikehold.

Murstein er samtidig et av de mest bærekraftige byggematerialene på markedet med en rekke attraktive egenskaper i forhold til inneklima og fuktsikring.
- Historisk sett er mange offentlige bygg utført i tegl, ikke bare fordi det er vakkert, men også fordi man tidligere har erkjent at det er attraktivt i forhold til den langsiktige økonomien. Det er de tankene vi gjerne vil være ambassadør for i forhold til fremtidens bygg, sier Gitte Krusholm Nielsen til slutt.

Les rapporten fra Byggutengrenser på www.byggitegl.no

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår