Tidenes største skoleprosjekt

 
Tidenes største skoleprosjekt
Campus Ås er den største samlede utbyggingen innen universitets- og høgskolesektoren i Norge noen sinne. Det nye veterinærbygget, hvor Veterinærinstituttet og Veterinærskolen skal samlokaliseres, blir på 63.100 kvadratmeter. Prosjektet har en kostnadsramme på 6,65 milliarder kroner. På grunn av forsinkelse er innflyttingen utsatt til 2020.

Av Tore Kubberød

Det er Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som skal flytte inn i det nye Veterinærbygget.  Tidligere i år anbefalte Statsbygg at innflyttingen utsettes til 2020, fordi prosjektet var syv måneder forsinket. Kunnskapsdepartementet godkjente utsettelsen.

– Dette er et av de største byggeprosjektene Statsbygg har hatt noen sinne, og det eneste i sitt slag. Derfor har det tatt ekstra tid å utforme - og planlegge byggeprosjektet. Og fordi det er viktig at bygget holder den standarden det skal ha ved innflytting, anbefalte vi å utsette bruk av bygget, sier prosjektdirektør i Statsbygg, Erik Antonsen.

 

Sju måneder forsinket

Byggearbeidene ligger etter planen hovedsakelig på grunn av ekstra tidsforbruk til prosjektering. Siste usikkerhetsanalyse viser at ferdigstillelsen blir ca. sju måneder forsinket. Selve bygningen vil stå ferdig i 2019, men byggets kompleksitet med behandling av både syke og friske dyr, i tillegg til forskningsfasiliteter, gjør at det vil ta lenger tid enn først antatt å teste alt før det kan tas i bruk. Bygget vil derfor ikke være klar for full klinisk drift før sommeren 2020. Når bygge- og testperioden blir forlenget vil det medføre noen økte kostnader, men en forsering av byggeprosessen vil koste vesentlig mer og vil øke usikkerheten i prosjektet. Både NMBU og Veterinærinstituttet har forståelse for situasjonen. For NMBU er det viktigste å ha et fullt operativt bygg med den standarden det skal ha ved innflytting klart til studiestart.

 

Smittefarlig materiale

– For oss er det viktig å ha god forutsigbarhet med tanke på studiestart, oppstart av klinikker og fremdrift i forskningsprosjektene. Vi forstår at det er nødvendig å utsette bruken av bygget. Når vi nå er orientert såpass god tid i forveien skal vi klare å tilpasse oss, sier rektor Mari Sundli Tveit ved NMBU.

– For våre virksomheter er det viktigste at byggene har de kvaliteter og funksjoner vi trenger for beredskap, diagnostikk og avansert forskning. Særlig med tanke på arbeid med smittefarlig materiale er det viktig at bygget er godt planlagt og testet. Det er også viktig at det ikke blir opphold i den faglige produksjonen, sier administrerende direktør Gaute Lenvik ved Veterinærinstituttet.

2400 rom. Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier med mer.  Smittevernhensyn og internt arbeidsmiljø krever avanserte tekniske installasjoner og gode bygningstekniske løsninger for å skille mellom arealer med smittefarlig materiale og øvrige arealer. Anskaffelse av brukerutstyr til veterinærbygget gjennomføres som et eget prosjekt, det samme gjelder uteområdene.

 

Hele denne reportasjen kan du lese i Byggfakta nr. 7, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår