Ti tips for å tenke nytt om gamle bygg

 
Ti tips for å tenke nytt om gamle byggI Tullinkvartalet i Oslo tenker Entra ASA nytt om gamle bygg. Kristian August gate 13 er ett av eksemplene i tipsheftet. Illustrasjon: Entra ASA/Mad arkitekter
Å ta vare på eksisterende bygg er ett av de viktigste klima- og miljøtiltakene bygg- og eiendomssektoren kan gjøre. Nå kommer Grønn Byggallianse med et tipshefte for å tenke nytt om gamle bygg.

Årlig rives rundt 22. 000 bygg i Norge. Det gir unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.

– Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden. For å nå målene i Paris-avtalen, må vi utnytte potensialet i eksisterende bygg, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev i en pressemelding.

Derfor lanserer nå Grønn Byggallianse tipsheftet «Tenk deg om før du river». Her finner du ti tips og enda flere gode eksempler på hvordan du kan tenke nytt om gamle bygg.

Utfordrer myter om rehabilitering
– Da vi tok tak i dette temaet, fant vi flere eksempler på at rehabilitering også er god business. Med tipsheftet håper vi å inspirere flere til å rehabilitere fremfor å rive å bygge nytt, forteller leder for kompetanse i Grønn Byggallianse Anne Solgaard.

I arbeidet med tipsheftet oppdaget Grønn Byggallianse at de samme argumentene for å rive ofte går igjen, og at disse slett ikke alltid holder vann. Tipsheftet utfordrer disse mytene, og hjelper deg å unngå fallgruvene.

Tenker nytt om gamle bygg
Tipsheftet inneholder mange eksempler på å tenke nytt om gamle bygg. I Tullinkvartalet i Oslo både rehabiliterer og bygger Entra ASA et nytt bygg med brukte materialer.

— Byggebransjen står for store utslipp hvert år, og det kan vi ikke lenger godta. Samtidig ser vi at fullgode materialer sendes til gjenvinning eller rett i søpla når bygg rives i dag, fordi det er enklere å kjøpe nytt, men det er ingen bærekraftig løsning. Vi ønsket å se om det var mulig å bygge stort med brukte materialer. Vi har møtt på mange utfordringer underveis, men håper vi også har banet vei for andre, slik at ombruk i fremtiden blir den nye malen, sier prosjektleder i Entra ASA, Håvar Haugen Espelid.

Ti tips du bør tenke på før du river
Har du tenkt på ...

...at du sparer materialutgifter ved å bevare?
...om du har du tatt alle risikoaspektene ved å rive med i beregningen?
...at å bevare gir bedre klimafotavtrykk enn å rive?
...at du kan miljøsertifisere eksisterende bygg?
...at du kan bygge på eller til det som allerede er?
...at du kan utvikle arealeffektive løsninger i eksisterende bygg?
...at du kan få bedre luftkvalitet i gamle bygg ved å tenke nytt rundt ventilasjon?
...at du kan løse behov for mer dagslys gjennom nye lysåpninger?
...at du kan transformere og åpne en gammel lukket fasade?
...at identiteten og sjarmen i gamle bygg har stor verdi?

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår