- Tegningsløs armering er kommet for å bli

 
- Tegningsløs armering er kommet for å bliKent Stian Gussiås og Magne Reitan hos entreprenør Romsdal Bygg mener de får bedre oversikt ved bruk av ISY 360 Construct.
Cap Clara renseanlegg i Molde kommune har vært Norges første pilotprosjekt for tegningsløs armering med ISY 360 Construct.

– Denne måten å jobbe på er kommet for å bli, mener entreprenør Romsdal Bygg.

For byggherre Molde Vann og Avløp har arbeidet med det nye avløpsrenseanlegget på Cap Clara i Molde gått som vanlig. Slik har det ikke vært for entreprenør Romsdal Bygg og prosjekterende Norconsult. Byggeplassen har også vært en viktig testarena for pilotversjonen til nye ISY 360 Construct, et program som gjør det mulig vise 3D-modeller av alle armeringsjernene direkte på byggeplass.

- Noe dynamisk å jobbe med
– For oss som byggherre har det egentlig ikke vært noen stor forskjell. Da vi ble spurt om å delta i denne piloten tenkte jeg likevel at dette var viktig å være med på. En tegning er statisk, men når du lager en digital modell får du noe dynamisk å jobbe med, der du enkelt kan gjøre endringer i sanntid. Dermed slipper vi å bli liggende med en haug stål som må kastes på grunn av endringer eller feil i tegningsgrunnlaget, sier Lars Petter Kjerstad, avdelingsleder vann og avløp i Molde Vann og Avløp KF.

Også entreprenør Romsdal Bygg mener at løsningen har gjort arbeidet mer effektivt.

– Vi får bedre oversikt, og mye bedre detaljer. Jeg tror absolutt vi vil fortsette å jobbe sånn. Det blir nesten litt rart å gå vekk fra det nå, sier Magne Reitan, prosjektleder Romsdal Bygg.

Første gang på byggeplass
Utgangspunktet for modellen til Cap Clara-prosjektet ble laget i Revit. Deretter har Norconsult brukt ISY CAD Rebar til å modellere selve armeringen i betongen. ISY 360 Construct henter så ut denne informasjonen fra Revit-modellen i skyen, uten eksport til IFC først, og gjør den tilgjengelig for betongarbeiderne på byggeplassen.

– Å modellere armering i 3D er ikke helt nytt. Alle store rådgivere gjør det. Det er hvordan dette brukes på byggeplass som er den største forskjellen, sier Ole Magne Kvindesland, avdelingsleder BIM og konstruksjon i NoIS.

Da Romsdal Bygg skulle ta i bruk den nye programvaren gjennomførte Norconsult derfor et kort introkurs for nesten alle på oppdraget.

– I starten var mange veldig negative til hvordan dette ville fungere, men det er ikke rart at man er usikre på ting som er nytt. Til tross for dette har det fungert veldig bra, i alle ledd, og folk ble mer og mer trygge jo lengre ut i prosessen kom, sier Magne Reitan i Romsdal Bygg.

En utvidet versjon av artikkelen kommer i ISYnytt som publiseres i slutten av oktober. 

Les mer om ISY 360 her: https://www.nois.no/artikler/bim-og-konstruksjon/2019/programmet-som-sitter-som-stopt/ 

Kilde: Norconsult

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår