Tap og konkurser etter formalfeil

 
Tap og konkurser etter formalfeilRoger Howden (t.v.), Helge Arvid Tryti og Sigurd Hoelsbrekken minner om at uriktig kontrakthåndtering kan få fatale økonomiske konsekvenser.
– Noen utbyggere kjører formalisme beinhardt, og det medfører systematisk konkurser blant engasjerte entreprenører, særlig de mindre, de som ikke tåler smellene.

– Noen utbyggere kjører formalisme beinhardt, og det medfører systematisk konkurser blant engasjerte entreprenører, særlig de mindre, de som ikke tåler smellene.

Tekst og foto: Geir Hasle

Tiden da gentleman’s agreement var jevngodt med skriftlig avtale er for lengst svunnen. Nå er det kompliserte kontrakter og formalisme som gjelder i entrepriser og byggesaker. Midt i skuddlinjen står prosjektlederen, og snubletrådene er mange. Det gjelder både byggherre- og utførelsessiden.

Codex Advokat Oslo og Byggesak Norge AS har funnet et nytt marked i nettopp dette, og tilbyr fra 1. januar 2014 et felles kompetansesenter med kontraktseminar og svartjeneste tilrettelagt for både byggenæringen og kommunale saksbehandlere.

 

Lær av formalia

– Så lenge prosjektet går bra er kontrakter normalt ikke noe problem. Begge sider er fornøyde og partene blir enige. Problemet oppstår hvis en av partene har lært seg kontrakten, «kjører» på formalitetene og påberoper seg entreprenørens formelle feil. Noen utbyggere kjører formalisme beinhardt, og det medfører systematisk konkurser blant engasjerte entreprenører, særlig de mindre, de som ikke tåler smellene.

– Det samme ser vi dersom prosjektet har dårlig økonomi og det blir tvist. Da vil saken svært ofte bli avgjort på rene formaliteter, sier advokat og partner Helge Arvid Tryti i Codex Advokat Oslo. Han er krumtapp i det nye tilbudet til byggenæringen, sammen med Roger Howden og Sigurd Hoelsbrekken i ByggeSak Norge.

 

Tap og konkurser

– Vi erfarer at prosjektledere kan sitte med kunnskap om en eller flere kontrakter i Norsk Standard, men ofte har manglende oversikt over tilstøtende kontrakter. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke, sier Tryti.

Han forteller at det ofte står dårlig til med kunnskapen om juridiske utfordringer hos prosjektlederne, som gjerne har en teknisk bakgrunn. Og en nyutdannet arkitekt har ikke en eneste undervisningstime om kontraktene de skal forvalte resten av yrkeslivet. Uten formalkunnskap om entreprisekontrakter kan man i realiteten heller ikke prosjektere.

– Ofte vet ikke ingeniører og arkitekter engang hva slags kontrakter de håndterer, og dette ser vi i både små og store byggesaker. Her ligger landskapet vidåpent for formelle uhell.

Hvor mye dette kan bety i tap og konkurser kan Tryti ikke si noe konkret om. I Codex Advokat og ByggeSak Norge begrenser man seg til å slå fast at det dreier seg om store verdier.

 

Nedlagt – overtatt

Byggebransjen etterlyser et sted å henvende seg for å få raske svar på kontrakts- og regelverksspørsmål. Lenge hadde Statens bygningstekniske etat en slik tjeneste, men tilbudet ble nedlagt da etaten ble til Direktoratet for byggkvalitet i 2011, fordi pågangen var for stor. Med andre ord, og eiendommelig nok, forsvant en nyttig offentlig svartjeneste, fordi den var ettertraktet.

Nå har Codex Advokat og ByggeSak Norge på mange måter overtatt og utvidet tjenesten, men da på kommersiell basis, der brukerne kan velge mellom abonnement eller betaling pr. henvendelse.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår