Takrehabilitering hentet fram unike detaljer fra 1901

 
Takrehabilitering hentet fram unike detaljer fra 1901Taket på Kalnes videregående skole har reist tilbake i tid med moderne løsninger. (Foto: Kalnes videregående skole i Sarpsborg).
Taket på Kalnes videregående skole har fått moderne løsninger. Et tett samarbeid mellom fylkeskommunen, fylkeskonservatoren og entreprenøren har gjort at taket har fått tilbake det storslåtte uttrykket det hadde i 1901.

 – Vi har gått ut ifra gamle bilder av skolen i tett dialog med fylkeskonservatoren. Resultatet har blitt fantastisk, og vi har klart å kombinere det gamle uttrykket med trygge og moderne løsninger, forteller Espen Skaarer Johansen, eiendomsforvalter i Eiendomsseksjonen i Østfold fylkeskommune i en pressemelding.

 Fra skifer til teglstein

I 1901 preget 16 oppløft taket på skolens hovedbygg. På 70- og 80-tallet ble disse redusert til fire, noe som tok vekk mye av særpreget til bygget. Nå er de opprinnelige 16 oppløftene gjenreist – og alt blikkenslagerarbeid er tekket med kobber. I tillegg har bygget fått nye ornamenter, vinduer og tilleggsisolering på oppløftene.

– Sist gang taket på hovedbygget ble rehabilitert var på starten av 90-tallet. Da la man ikke så mye sjel i jobben, og det har vi sett resultatene av nå, sier Johansen i meldingen.

 Derfor har det vært viktig å velge kvalitet og smarte systemer for taket under rehabiliteringen. I stedet for skifer, som opprinnelig ble det brukt på taket, har fylkeskommunen gått for en flat teglstein i grått fra BMI (tidligere Zanda, Monier og Icopal). Teglstein har et lignende uttrykk som skiferstein, men er en mer moderne og økonomisk gunstig løsning.

 Taket skal holde i 50 år

Taket er første ledd i en større rehabiliteringsprosess av skolens fasade.

 – Når man rehabiliterer et bygg er man nødt til å begynne på toppen og jobbe seg nedover, hvis ikke blir alt annet i bygget ødelagt, forklarer Jon William Hauge, anleggsleder for drift i Backe Østfold, som er byggentreprenøren som har gitt taket tilbake uttrykket det hadde tidlig på 1900-tallet.

 Med et godt undertak og turmalinstein fra BMI skal taket på Kalnes videregående skole holde i opptil 50 år. Anleggslederen skryter av at fylkeskommunen og fylkeskonservatoren satt krav om at taket skulle være av god kvalitet i tillegg til at den opprinnelige stilen ble ivaretatt.

 Hauge trekker frem at det har vært spennende å jobbe med et prosjekt med så mye historie bak seg.

 – Vi har fått jobbe med mange spennende detaljer. Prosjektet er blant annet preget av kobberløsninger og flere ornamenter. Noe helt unikt med bygget er at det er blitt benyttet lister på mellom åtte og ni tonn til oppløftene. I tillegg har vi satt inn store ventilasjonshetter på 270 diameter beslått i kobber. Det preger bygget veldig, forklarer han.

 – På Kalnes er det valgt kvalitetsprodukter som gjør bygget unikt og at taket holder tett i flere tiår. Det gleder oss å se, avslutter Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i BMI.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår