Sweco størst innen VA-sektoren i fjor

 
Sweco størst innen VA-sektoren i fjorTidligere denne måneden kom nyheten om at den nye dammen i Skjerkevatn i Åseral kommune har fått Den Norske Damkomiteens hederspris. Sweco har utarbeidet landskaps- og miljøplaner, tekniske planer, tilbudsgrunnlag og detaljprosjektering av dammen, samt oppfølging av anlegget i byggetid. (Foto: Agder Energi).
Sweco Norge as i Oslo er registrert med størst andel igangsatte prosjekter 2018 for rollen Rådgivende ingeniør VA i Byggfaktas database. De hadde fem prosjekter i 2018, til en samlet verdi på nær 756 millioner kroner.

Av Pål Engeseth/Byggfakta

VA-sektoren har registrert omlag 1600 prosjekter, til en samlet verdi på over 56 milliarder. Totalt 504 milliarder kroner fordelt på nær 11 400 byggeprosjekter innen nybygg, tilbygg og rehabilitering ble igangsatt i 2018, registrert i Byggfakta sin database. I Byggfaktarapporten er det sett på hvilke aktører som har størst andel prosjektverdi av disse prosjektene på de viktigste rollene. Oversiktene i denne rapporten baserer seg på igangsatte VA-prosjekter i 2018, registrert i Byggfakta Live-databasen.

VA-kategorier

Prosjektkategoriene vi har tatt med er Vannverk, Renseanlegg i forbindelse med Avløp, pumpestasjoner, Vannledninger, Avløpsledninger og sjøledning.

Oversiktene over hvem som er de største aktørene baserer seg således på registreringen sammenhold med hvilken rolle og kontor som er registrert på prosjektet. Dersom en bedrift har flere avdelingskontorer registrert i databasen, er disse ikke slått sammen i disse oversiktene. Vi gjør også oppmerksom på at Byggfakta forholder seg til hvem som har fått kontrakten, og ikke hvem som til sist utfører jobben som underentreprenør.

Fremtidige VA-prosjekter

Rapporten viser ingen fremtidige prosjekter, men Byggfakta live-databasen ser i stor grad også på kommende prosjekter. Totalt er det registrert over 3000 fremtidige VA-prosjekter, med en samlet verdi på 627 milliarder kroner.

Rådgivende ingeniør VA

Sweco Norge as i Oslo er registrert med størst andel prosjekter for rollen Rådgivende ingeniør VA. Totalt har de dette kontoret registrert fem prosjekter igangsatt i 2018 med en samlet verdi på nær 756 millioner kroner. Asplan Viak as sitt kontor i Sandvika utenfor Oslo kommer på annenplass med 634,5 millioner kroner, fordelt på åtte prosjekter igangsatt i 2018. Ser vi videre nedover på listen, ser vi at flere av de store rådgivende selskapene sine avdelingskontorer dukker opp.

Utførende

Isachsen Anlegg as på Solbergelva utenfor Drammen har flest prosjekter innen kategorien, med 13 igangsatte prosjekter til en samlet verdi på 880 millioner kroner igangsatt i 2018. Rangeringen på de utførende er etter antall, og vi minner om at selskapene som er oppført her er de som har fått kontrakten.

Største tiltakshavere

Statens Vegvesen er største tiltakshaver, med de to øverste plassene for henholdsvis Oslokontoret og Lillehammerkontoret. De har prosjekter igangsatt i 2018 for i underkant av 6 milliarder kroner hver, og vi må erkjenne at vi tror at dette er kombinasjonsprosjekter med veibygging som er årsak til at disse troner øverst. Videre på listen finner vi flere aktører, hvor vi ser at mange av disse er innen offentlig sektor

2018 prosjekter

Totalt var det omlag 1600 prosjekter til en samlet verdi på over 56 milliarder som ble igangsatt i 2018 med kategoriene Vannverk, Renseanlegg ifm. Avløp, pumpestasjoner, Vannledninger,  Avløpsledninger og sjøledning. Mange av prosjektene er store prosjekter med flere, og hvor også hovedkategorien er noe annet. Dette kommer tydelig frem når en ser på de største prosjektene innen disse kategoriene igangsatt i 2018.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår