Sverige roper etter bygningsarbeidere

 
Sverige roper etter bygningsarbeidere- Vi trenger flere internasjonale aktører inn i det svenske bygg- og anleggsmarkedet, slo Robin Petterson, manager for infrastruktur og anlegg i Business Sweden, fast i et foredrag under Nordbygg i Stockholm i dag. Foto: Odd Borgestrand
NORDBYGG 2018: Svensk byggeindustri har store utfordringer både rekrutteringsmessig og kapasitetsmessig. Under et møte i det svenske handelskammeret på Nordbygg i Stockholm i dag ble det tegnet et mørkt bilde av konsekvensene av disse utfordringene.

Av Odd Borgestrand
Stockholm

- Vi har behov for 80.000 nye boliger hvert år fram til 2030, men byggeindustrien har ikke klart å nå dette målet. I fjor nådde Sverige 60.000 nye boliger, og analytikere tror det skal bli vanskelig å dekke etterspørselen. De mest negative prognosene sier at det kan bli en nedgang på 30 prosent i fullførte boligprosjekter.

Staffan Åkerlund er sjefredaktør i svenske Byggindustrin, og følger det svenske markedet tett. Han slo i dag fast at det er tre grunner til at svensk boligmarked har så store utfordringer. Paradoksalt nok er svenske myndigheters strenge lånekrav en viktig årsak til at boligtrengende ikke kommer inn på markedet. I tillegg mangler det flere tusen bygningsarbeidere og det tar lang tid å få fram relevante prosjekter.

- Det må åpnes for at mennesker med normal lønn også skal få muligheten til å ta opp lån til boliger og kunne bo i nærheten av sine arbeidsplasser. Det kan lett bli et sosialt problem dersom mange, spesielt unge, blir stående utenfor boligmarkedet, mente Åkerlund

En annen utfordring er den kraftige økningen i byggekostnadene. 

- Byggebransjen snakker mye om digitale løsninger, men løsningene blir ikke tatt i bruk i tilstrekkelig grad. Det er helt nødvendig for å få ned den sterke veksten i kostnadene. Vi må lære oss å samarbeide med andre industrier, eksempelvis bilindustrien. Volvo settes sammen ved hjelp av ulike teknologiske løsninger fra ulike deler fra hele verden, men i byggebransjen blir det meste produsert lokalt, og i mange tilfeller er dette med å forsinke innovative løsninger i bransjen, mente Åkerlund.

- Vi trenger flere internasjonale aktører inn i det svenske bygg- og anleggsmarkedet, slo Robin Petterson, manager for infrastruktur og anlegg i Business Sweden, fast i sitt innlegg. Business Sweden har lokale kontorer rundt om i hele landet og samarbeider med internasjonale handelskammer og med de ulike lands ambassadører.

- Sverige er det største markedet i Norden, men skal vi dekke behovet er vi avhengig av internasjonalt samarbeid, mente Robin Petterson, som nettopp er med å åpne dørene for internasjonale selskaper som ønsker å samarbeide med svensk industri.
- Det er en rekke internasjonale selskaper som ser til Sverige fordi vi har et spennende marked, men internasjonale selskaper vil gjerne også ha lokal svensk arbeidskraft. Der har vi en stor utfordring, mente Petterson.

Sverige er i rask vekst. I løpet av noen få år har innbyggertallet økt til 11 millioner. I perioden 2017 til 2025 er det behov for totalt 600.000 nye boliger. Det største presset er i storbyene Stockholm, Gøteborg og Malmø. Det foreligger nå planer for 152.500 nye boliger i Stockholm. Mange blir realisert, men mange står også på vent på grunn av manglende arbeidskraft.

Norske Veidekke har vokst seg store i Sverige, og er nå på 6.plass blant de store riksdekkende entreprenørene. Skanska, NCC og PEAB er de tre største, og Veidekke er eneste utenlandske selskap som er inne på topp 10-lista.
- Flere Øst-Europeiske selskaper har lykkes med å etablere seg, og de er velkommen for å dekke opp behovet for bygningsarbeidere, bidra til å holde kostnadene noe nede og til å bidra med sin teknologi, sa Petterson.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår