- Svært mange bedrifter som går overende for tiden

 
- Svært mange bedrifter som går overende for tidenKonkurser kan lett gi ringvirkninger, som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Derfor er det viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, anbefaler Bisnode.
Antall konkurser økte med hele 21 prosent fra november i fjor til mars i år. Hittil i år har det vært en økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor. Tjenesteytende næringer og detaljhandel har mange konkurser.

I mars måned gikk forsåvidt antall konkurser og tvangsavviklinger ned med 14,1 prosent i forhold til samme måned i fjor, men det er nok kun midlertidig.

– Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden. Skifteretten var påskestengt siste uken av mars. Vi tror derfor at nedgangen kun er midlertidig, og at det blir et nytt rush av konkurser i april, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

2,4 prosent flere konkurser hittil i år

Hittil i år er 1308 bedrifter slått konkurs og 153 bedrifter tvangsoppløst på landsbasis. Det er en samlet økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor.

 - Det har vært en stor økning i antall konkurser hvis vi ser på de siste månedene samlet, og vi forventer ytterligere økning i April. Dette kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Ruud 

 

Nedgang i Oslo og Rogaland, økning i Akershus

Oslo har hatt en nedgang på 0,4 prosent i antallet konkurser og tvangsavviklinger i første kvartal 2018, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har Akershus hatt en økning på hele 25,3 prosent.

 - Våre tall viser at Oslo også har hatt en positiv utvikling over lengre tid. Men det er vanskelig å finne en forklaring på at næringslivet i Oslo skal gå så veldig mye bedre enn i Akershus, sier Kredittøkonom Ruud. Rogaland opplevde en stor økning i konkurser og tvangsavviklinger i 2017 på 14,1 prosent. Men oljefylket opplever nå en gledelig nedgang på 14,3 prosent i første kvartal.

  - Rogalands næringsliv har slitt mye på grunn av nedgangen i oljeinvesteringer de siste årene. Nedgang i konkursene kan derfor gi forsiktig optimisme for framtiden, sier Ruud i Bisnode.

Enkelte bransjer sliter

Konkursrisiko kan henge sammen med hvilken bransje bedriften tilhører. Både tjenesteytende næringer og detaljhandel er store bransjer som opplever økning i antall konkurser og tvangsavviklinger med en henholdsvis økning i første kvartal på 14,3 og 9,8 prosent målt mot samme periode i fjor. Hotell- og restaurantbransjen sliter også, med en økning på 9,7 prosent. Innenfor transport og lagring går det bedre. Denne bransjen kan notere en nedgang på hele 29,8 prosent i antall konkurser og tvangsavviklinger, sammenlignet med fjorårets tre første måneder.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår