Støtter Lysgården med 5 millioner

 
Støtter Lysgården med 5 millioner- Microshades sine solavskjerminger er ikke testet i så stort omfang før, de finnes på noen bygg i København i mindre skala. De er prosjektert ut ifra solvinkelen her på Sluppen. Vi opplever jo veldig ofte på energieffektive bygg at når sola kjem så går utvendig solavskjerming ned og man får det veldig mørkt inne, forteller prosjektleder Stokkan. (Foto: Therese A. Bolin).
Enova har støttet byggeprosjektet Lysgården med 4 991 000 kroner, som skal oppnå et direkte klimaresultat i Norge på 48 703 kg CO2-ekv/år.

av Therese Alne Bolin

Les hovedsaken her : Innovativt og heldigitalt på SLuppen i Trondheim

- Energireduksjon i forhold til alternativ løsning uten støtte er beregnet til cirka 890 000 kWh/år, sier saksbehandler hos Enova, Jan Peter Amundal.

- Hvordan ser dere på muligheten for at flere velger Microshades og hva er innsparingsmulighetene på dette i CO2 eventuelt?

Robust løsning

- Microshades er mikroskopiske lameller, integrert mellom glass to og tre i vinduene. Dette skjermer sollyset progressivt, og gir kraftig avskjerming når solen står høyt på himmelen og moderat når den står lavere. Man slipper utvendig solavskjerming som går opp og ned ut fra solens tilstedeværelse. I tillegg vil behovet for kunstig belysning reduseres. Løsningen er robust med tanke på vær og vindbelastning. Det er svært få eller ingen driftsrelaterte utfordringer knyttet til løsningen, da det er et passivt tiltak. Besparelsene i CO2 er ikke beregnet. Besparelsene må alltid vurderes opp mot alternativ løsning uten støtte. Alternativ løsning er typisk utvendig solavskjerming (passiv eller motorisert/automatisk) og/eller større og mer bruk av kjølemaskiner og noe mer belysning. Løsningen er, etter det Enova kjenner til, så langt kun tatt i bruk på et svært begrenset antall bygg i Norge, sier han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår