Stort vekstpotensial for plast

 
Stort vekstpotensial for plast– Fremstilling av bioplast fra våre skoger kan bli en viktig inntektskilde for Sverige i fremtiden, mener grunnlegger av Materialbiblioteket i Stockholm Björn Florman.
– Plast kommer til å bli en fullgod erstatning til fossile materialer, mener grunnlegger av Materialbiblioteket i Stockholm Björn Florman. Han var til stede på Architect@Work dagene på Hellerudsletta.

Av Trond Schieldrop

 – Sverige har store mengder med skog, som kan brukes til å fremstille bioplast. Det kan bli en viktig inntektskilde for oss som nasjon, påpekte han.

Allerede i dag brukes plast i bil-, tog-, nærings og flyindustrien.

– Også i byggebransjen er plast et godt egnet material for både inn- og utvendig bruk. Her vil det være et stort behov for å fremstille bioplast fra skoger, sier Florman.

Informere og inspirere

Materialbiblioteket ble etablert i 2005 og ble i 2012 solgte til Stockholmsmessen. Materialbiblioteket er en permanent minimesse som har over 3000 materialprøver. Messen er gratis for arkitekter, industridesignere og formgivere. Her kan de få ideer til hvordan de kan bruke dem i sine prosjekter. Vi blir kontaktet av arkitekter tidlig i designfasen før de har bestemt seg for materialvalg, det være seg tre eller sement, sier Florman.

– Vår oppgave er å informere og inspirere. Hvilket material de velger avhenger av prosjektets art og budsjettramme. Årlig innhenter 2000 svenske arkitekter ideer fra Materialbiblioteket til sine mange prosjekter.

Merverdi for arkitekter

Det er 3. gangen Materialbiblioteket deltar på Architect@Work. Konseptet så dagens lys i Belgia for 10 år siden. Da Architect@Work kom til Stockholm for første gang for to år siden var Stockholmsmessen arrangør. Materialbiblioteket fikk oppdraget med å lage en materiellutstilling som en merverdi for arkitekter.

– På messen i 2017 viste vi frem 100 forskjellige fornybare materialer og holdt en del foredrag om temaet. Oslo-messen er på mange måter et prøveprosjekt inn på det norske markedet der prosjektledelsen i Architect@Work har stått for kontakten mot arkitektmarkedet, forteller Florman.

Vi må håndtere plast på en forsvarlig måte

I sine forelesninger snakket Florman om plastens betydning i dag og i fremtiden. – Mange ser på plast som en miljøversting. Plast forsøpler i dag verdenshavene og store landområder. Det må etableres gode innsamlingsmottak i hvert enkelt land slik at vi får bukt med forsøplingen. Rike land må gå i bresjen med å håndtere plast på en forsvarlig måte. Når det er sagt, vil ikke plastproduserende nasjoner og selskaper slutte å produsere plast. For Sverige, som har enorme skogarealer, ligger derfor forholdene til rette for å fremstille store mengder med organisk bioplast.

En av våre største miljøutfordringer

Globalt blir ikke bioplast hovedsporet, men derimot fossil plast. I mange år fremover vil oljeproduserende nasjoner pumpe opp olje og gass. I dag selger alle oljeproduserende land (Norge inkludert), 95 prosent av lavforedlet olje ut på det internasjonale markedet. Foredles oljen til fossil plast kan det skape et nytt marked med store inntjeningsmuligheter. Her har bl.a. Saudi-Arabia kommet langt med sin forskning på dette ormådet, sier Florman. Han tror Norge etter hvert også vil foredle oljen til plast.

– Plast smelter ved temperaturer på 180 grader sammenliknet med aluminium som smelter ved 600 grader og jern på 1600 grader. Plast som samles inn fra husholdninger og sjøområder, kan smeltes om og brukes som høyverdige produkter. Men, skal det bli en realitet må det bygges gode mottaksanlegg. Hvis ikke vil plast fortsatt bli en av våre største miljøutfordringer.

Viktig formidlingsplass

Florman mener Architect@Work en viktig formidlingsplass for sine tanker og ideer om materialvalg.

– Både svenske og norske arkitekter jobber med mange prosjekter og er under konstant tidspress. Da er denne type messe viktig for å løsrive seg fra tegnebrettet og få ny inspirasjon, sier han til slutt.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår