Store strømbesparelser med LED

 
Store strømbesparelser med LEDFra auditoriet på Nord Universitet
Til nå har installatøren Elman skiftet ut 15 prosent av all innen og utendørs LED-belysning fra SG Armaturen på Nord Universitet i Levanger. Årlige strømbesparelser er beregnet til 80 000 kroner.

Når universitetet har byttet ut all konvensjonell belysning til LED, kan strømbesparelser beløpe seg til over en halv million kroner. Statsbygg, som eier universitetsbygget, bevilget i 2018 penger til utskiftning av konvensjonell uten- og innendørsbelysning til LED.

– Vi kontaktet vår rammeavtaleleverandør Elman AS i Levanger, som valgte SG Armaturen som belysningsleverandør. Til nå har vi skiftet ut 550 innen- og utendørsarmaturer og redusert energikostnadene pr. armatur med over 70 prosent. Med en levetid på 20-25 år vil overgangen til LED kutte drifts- og vedlikeholdsbehovet dramatisk, sier driftskoordinator Geir Hauan hos Statsbygg i en pressemelding.

Smart måte å redusere strømutgiftene
– Til nå er kun 15 prosent av LED-belysningen skiftet ut på Nord Universitet, som tilsvarer en reduksjon i energiforbruket på 80 000 kWh i året. Belysningen er så langt skiftet ut i deler av vrimlearealene, auditorier, kantine, lesesaler og tre klasserom, sier montør Sindre Solem Ertsås hos Elman.
– Når de resterende 85 prosent av konvensjonell belysning er erstattet med LED, vil energibesparelsene bli betydelige. Universitetet, som leier bygningsmassen av Statsbygg, kan dermed spare flere hunder tusen kroner i året på disse tiltakene.

Statsbygg tar miljø på alvor
For Statsbygg er ny og moderne LED-belysning på Nord Universitet et viktig skritt mot det grønne skiftet.
– Pris og miljø var viktige faktorer for valg av installatør og belysningsleverandør. Så langt har vi hatt et meget godt samarbeid med Elman, sier Hauan hos Statsbygg. Han kan fortelle at rammeavtalen med Elman ble signert høsten 2016 med en varighet på fire år.
– Vi er opptatt av å signere Grønne Avtaler med våre samarbeidspartnere på universitet. Så langt er vi meget godt fornøyd med belysningen montert av Elman og LED-armaturene levert av SG Armaturen. Belysningsleverandøren har meget gode oppfølgingsrutiner, respons- og leveringstider. Når alle 1100 rom på universitetet har fått LED-belysning kan våre driftsmedarbeidere frigjøre tid og ressurser til annet forefallende arbeid. Utskiftningen har så langt påvirket deres hverdag i positivt retning, understreker han.

Variert utvalg av LED-belysning
I kantine, minglerom og bibliotek har Statsbygg valgt den runde, utenpåliggende armaturen Circulus med minimalistisk design.
– Den er dimbar og har DALI styring i kantine med dagslys- og bevegelsessensor. I auditorier og vrimlearelaer er det montert Sense Opal/Sense Prism. Det er en energieffektiv LED-panel med smal ramme, som kan monteres i tak med skjulte T-skinner. Sense har en levetid på over 50 000 timer. På Kjærlighetsstien er det benyttet mastarmaturen Place, som kombinerer visuell komfort med energieffektivitet. Armaturen har en jevn lysfordeling og ingen lysforurensing. For øvrig er det benyttet 3-Tenning LED-spotlight (auditorier) med ShopLine skinnesystem. Den har lang levetid, kraftig integrert LED-brikke, meget god fargegjengivelse og en tilbaketrukken lyskilde med minimal blending, sier salgsrepresentant Torbjørn Rygh hos SG Armaturen.

Viktig oppdrag for Elman
– For Elman er Nord Universitet et viktig referanseprosjekt og en døråpner inn mot andre kommunale/statlige oppdrag, sier Sindre Solem Ertsås. Han kan fortelle at to lærlinger og undertegnede jobber til daglig med utskiftning av belysning på universitetet.
– Innen- og utendørs har vi montert 50 LED-armaturer fra SG Armaturen. Den gamle utendørsbelysningen var på 100 watt. Med LED-armatur er den redusert til 13,1 watt, som årlig utgjør besparelser på 20 000 kWh. Med en driftstid på 13 timer daglig x 365 dager årlig x 12 kWh, er energiforbruket innendørs redusert med 60 000 kWh. Inkludert utendørsbelysning er det årlige energiforbruket redusert med 80 000 kWh. Når studenter og lærere kommer på universitetet ca. 0630 om morgenen tennes lyset med bevegelsessensorer i kantine og fellesarealer frem til kl. 2200 om kvelden når det slukkes.

Løsningsorientert
Universitetet i Levanger er et viktig referanseprosjekt for SG Armaturen.
– Vi har komplette LED-systemer inkludert styrings- og lyskompetanse. I dette prosjektet har det vært korte leveringstider med gode returordninger. Alle våre belysningsprodukter er tilgjengelig hos våre grossister enten samme dag eller via dagen derpå leveranser. For øvrig er alle LED-produkter lagerført i Lillesand. Samarbeidet med Elman og montøren Sindre Solem Ertsaas har så langt vært avgjørende for suksessen i prosjektet. Han er løsningsorientert og har tatt alle utfordringer på strak arm, sier han til slutt.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår