Store planer på Sjusjøen fortsatt i det blå

 
Store planer på Sjusjøen fortsatt i det blåSkisse for "Birkebeiner Panorama". Foto/ill: Nordic office of Architecture.
AKTUELLE PROSJEKTER: Planene til Arthur Buchardts selskap Birkebeiner Invest, om å bygge tre høyblokker på Sjusjøen, står tilsynelatende på vent. Uenigheter om eierskap til tomten må først avklares.

Av Therese Alne Bolin

I april i år foreslo rådmannen i Ringsaker kommune overfor planutvalget at Arthur Buchardt og Leif Atle Viken i Birkebeiner Invest AS fikk fortsette sitt planarbeid med tre leilighetsbygg på Sjusjøen. Men da uten at de tok stilling til høyhus eller ikke, og uten å ha avklart privatrettslige forhold. Men planutvalget sa nei til høyhus på åtte etasjer på Sjusjøen, og da sa Arthur Buchard at han ville tilpasse seg kommunens krav, og kun bygge seks etasjer.

 - Da gjør vi om tegningene og bygger seks etasjer høyt, men samme antall enheter, sa Buchardt, ifølge NRK.

De to investorene i Birkebeiner Invest AS har engasjert Nordic–Office of Architecture til å utarbeide privat detaljreguleringsplan for to tomter på begge sider av Langbakkgutua; øverst oppe mot Nordvangvegen.

Stillstand

Siden har det vært stille, og per i dag opplever kommunen at det er stillstand i prosjektet, ifølge plansjef Anne Gunn Kittelsrud.

- Etter vedtak av planprogram for utarbeidelse av reguleringsplan med konsekvensutredning i april i år, har det ikke skjedd noe mer. Slik kommunen har forstått det, er det uklarheter knyttet til eieforholdene og rettigheter på begge tomtene som planlegges utbygd, sier hun.

Og investor Arthur Buchardt har ikke noe behov for å snakke om saken på nåværende tidspunkt.

 - Nei, det har jeg ingen kommentar til, sier han på telefon, når vi spør ham om en oppdatering på byggeplanene.

Tomtetvist

Buchardt og Viken ønsker i utgangspunktet 72 leiligheter fordelt på tre høye bygg. Birkebeiner Invests to byggeområder ligger sør for Nordvangvegen; på høyde med Graaten, Sjusjøvangen og Sjusjøen fjellstuer.

Arthur Buchardt og Leif Atle Viken har planlagt å kjøpe tomt av Roar Lien, Sjusjøen Handel. Imidlertid har Lien kun festet tomta. Pihl AS mener de er grunneier. Det samme gjør gårdbruker Jo Håkenåsen. Pihl AS mener at Håkenåsen kun har seterrett til den aktuelle eiendommen. Håkenåsen mener han har eiendomsrett. Men etter det Byggfakta erfarer, er det store muligheter for at denne tvisten vil løse seg, gitt at det blir seks, og ikke åtte etasjer på høyhusene.

Sterke reaksjoner

Planene har skapt reaksjoner fra dag én. I høringsperioden september til november i fjor, kom det uttalelser og henvendelser fra 31 ulike instanser, organisasjoner, grupperinger og privatpersoner.

Mange mener det vil ødelegge kultur- og fritidslandskapet og bildet av Sjusjøen. Flere ønsker at Ringsaker kommune en gang for alle skal fastsette en maksimal byggehøyde til fire etasjer.

 

FAKTA:

Birkebeiner Panorama

Byggeplass:  Sjusjøen

Kommune:         Ringsaker

Verdi(Mil.):        200-250 Mnok

Byggestart:        mars 2019

Huskropper:      3

Boenhet:            72/ 6-8 etasjer.

Tiltakshaver: Birkebeiner Invest AS, kontaktpersoner : Arthur Buchardt og Leif Alte Viken

RI Reguleringsplan: Nordic Office Of Architecture AS

Arkitekt forprosjekt: Nordic Office Of Architecture AS

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår