Store kostnader å spare med nytt jordskjelvkart

 
Store kostnader å spare med nytt jordskjelvkart
Norge har fått et nytt og digitalt jordskjelvsoneringskart. Det betyr at utbyggere og storsamfunnet til sammen kan spare milliarder av kroner på store utbyggings­­prosjekter i årene som kommer.

Stiftelsen NORSAR på Kjeller har etablert et nytt kunnskapsgrunnlag for norsk jordskjelv­sonering basert på nye data og bedre regnemodeller og metoder. Kartet viser sannsynligheten for jordskjelv og hvilket skadepotensiale skjelvene har for hele Norge, inkludert Svalbard. Det skriver Multiconsult i en pressemelding.

Skadepotensialet nedjusteres

Den nye soneringen oppdaterer dagens standard som skal sikre bygg og anlegg mot ødeleggelser forårsaket av jordskjelv. Dagens standard bygger på 20 år gammel kunnskap og finnes bare i papirformat, noe som gjør det utdatert og lite egnet for dagens digitale hverdag.

– Med utgangspunkt i det gamle jordskjelvsoneringskartet, har Norge svært strenge regler for dimensjon­eringen av bygg og anlegg. Det gjør at vi ofte bygger dyrere enn nødvendig, sier Anne S. Lycke, administrerende direktør i NORSAR i meldingen.

Det nye jordskjelvsoneringskartet viser at skadepotensialet går vesentlig ned for mange områder i Norge. Noen steder bortfaller behovet for ekstra sikring helt. Dermed kan mange samfunnskritiske bygg og anlegg bygges enklere og rimeligere.

– Vi har avdekket med stor presisjon hvilke områder hvor vanlig, solid byggstandard er tilstrekkelig og hvilke områder som krever ekstra last. Dette bør være av stor interesse for utbyggere, entreprenører, rådgivere og storsamfunnet, sier Lycke.

Kan oppnå vesentlige kostnadsreduksjoner for råbygg

Det er store regionale forskjeller i Norge. Det er for eksempel mye å spare i Oslo- og Trondheims­området, og mindre å spare på Vestlandet. En rapport fra Multiconsult med bistand fra Bygganalyse viser at mange samfunnskritiske bygg- og anleggsprosjekt kan spare i størrelsesorden fra tre til ti prosent av kostnadene for råbygget. Slike prosjekt omfatter blant annet sykehus, redningssentraler, skoler, jernbane og veibroer. Det er allerede vedtatt og planlagt relevante prosjekter for godt over 100 milliarder kroner i Norge, så her er det milliarder av kroner å spare.

– Vi ser en vesentlig endring i behovet for dimensjonering mot jordskjelv i flere områder. Det er store beløp å spare for mange av de større utbyggingsprosjektene, særlig for offentlig sektor, sier rådgivende ingeniør, dr.ing. Nils E. Forsén, som har vært faglig leder for utarbeidelse av rapporten fra Multiconsult i meldingen.

Rådgivende ingeniørers forening, RIF mener det er svært viktig at samfunnskritiske bygninger og infrastruktur i risikoutsatte områder vurderes og eventuelt sikres mot jordskjelv. - RIF påpekte dette overfor myndighetene allerede i 2009, og vi mener derfor det er sterkt kritikkverdig at myndighetene ikke tar ansvar for dette, sier Liv Kari Skudal Hansteen, som er administrerende direktør i RIF - Med oppdaterte jordskjelvkart fra NORSAR kan byggenæringen spare millioner i prosjekteringen og samtidig sørge for at det norske samfunnet får bedre oversikt over samfunnskritiske bygg og anlegg.

Det nye jordskjelvsoneringskartet er digitalt tilgjengelig. Dataene kan hentes ut direkte for en adresse for utbygging eller som en sammenstilling med øvrig kartmateriale for samfunnsplanlegging. NORSAR er en uavhengig stiftelse. 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår