Store klimakutt er mulig i veibygging

 
Store klimakutt er mulig i veibyggingFoto: Nye Veier
Zero og Nye Veier lanserer nå en liste over klimatiltak i anleggssektoren som viser hvordan en kan gjøre store kutt i disse utslippene.

Sjekklisten skal gi inspirasjon til konkrete tiltak for utslippskutti anleggsprosjekter. Byggherre, rådgiver, planmyndighetene og entreprenører har alle viktige oppgaver for å redusere utslippet av klimagasser, og listen utfordrer dem alle sammen:

Byggherrene:Still krav til utslippsreduksjon i kontraktene.

Entreprenørene:Det vil lønne seg å være først ute med innovasjon som reduserer utslipp av klimagasser.

Materialleverandører: Lave utslipp av klimagasser fra produksjon av materialer gir fortrinn i konkurransene.

Rådgiverne:Viktige valg for reduksjon av klimagasser gjøres i den tidlige planleggingen.

Planmyndighetene:Reguleringsplanene bestemmer hva som faktisk bygges. Det er disse planene som konkretiserer tiltakene for å redusere klimagassutslipp

Inspirere viktige ledd

Store infrastrukturprosjekter innebærer klimagassutslipp i form av materialproduksjon og anleggsarbeid, men det er mye som kan gjøres for å redusere disse utslippene. Zero og Nye Veier har siden 2018 samarbeidet om å drive anleggssektoren i en mer klimavennlig retning. 

- Nye Veier har mål om å redusere klimagassutslipp med 40 prosent fra bygging av vei, og75 prosent fra drift av veiene, innen 2030. Dette skal bidra til å drive norsk anleggssektor i grønnere retning. Listen fra Zero og Nye Veier kan inspirere alle viktige ledd i planlegging og bygging til å redusere utslippene av klimagasser, sier Anette Aanesland, administrerende direktør i Nye Veier.

Ingvild Kilen Rørholt i Zero sier at anleggsektoren er avgjørende for at Norge skal nå målene fra Parisavtalen. 

- Vi håper at denne lista kan gi forutsigbarhet til de som vil investere i klimavennlige løsninger. Bransjen kan da kutte i egne utslipp, og i tillegg kan et krav om klimavennlige materialer være med på å skape et marked i Norge for grønn industri, sier Kilen Rørholt.

Viktig sektor med stort potensial for utslippsreduksjon

Klimakur 2030 og andre rapporter viser muligheten for å redusere utslipp fra anleggssektoren. Zero og Nye Veier har diskutert dette med anleggsindustrien, og Multiconsult har vurdert potensialet for utslippsreduksjoner. Listen presentererflere klimatiltak som er mulige å gjennomføre allerede i dag, og peker også på tiltak som kan bli aktuelle i årene som kommer. Potensialet for kutt i utslipper betydelig.

- Hele bransjen er klare for å få tilbedre klimaløsninger, sier Kilen Rørholt fra Zero. 

-Denne lista kan bidra til gode samarbeid for å kutte utslipp. Nå håper vi samferdselsminister Hareide gir et tydelig styringssignal om at klima skal prioriteres, og utslippskutt belønnes.

Inspirasjon til konkrete tiltak

Offentlige byggherrer som Nye Veier stiller i økende grad klimakrav i sine kontrakter. Dette blirenda viktigere i fremtiden. Innovative og kostnadseffektive måter å kutte utslippene av klimagasser erviktig for å vinne anleggsprosjekter fra offentlige byggherrer. 

- Nye Veier legger vekt på å redusere utslippet av klimagasser i våre prosjekter.Hvilke tiltak som er mest effektive for klima varierer fra prosjekt til prosjekt. Vi stiller overordnede krav til reduksjon av utslippene, og ser etter innovative løsninger og kostnadseffektivitet. Denne smørbrødlisten over tiltak for klimahåper vikan redusere utslippene klimagasser enda et hakk. Nye Veier premierer de som bidrar til å redusere utslipp av klimagasser, sier Anette Aanesland. 

Kontaktpersonene deltar på et frokostseminar om temaet på fredag 4. september. https://zero.no/arrangement/frokostseminar-klimatiltak-i-anleggssektoren/ 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår