Stor utstilling om Blindern

 
Stor utstilling om BlindernFysikk- og kjemibygget. (Foto: Arthur Sand/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design)
Høstens store utstilling i Nasjonalmuseet - Arkitektur tar for seg Byen og Blindern; universitetet gjennom 200 år med både realiserte og urealiserte prosjekter. 

Høstens store utstilling i Nasjonalmuseet - Arkitektur tar for seg Byen og Blindern; universitetet gjennom 200 år med både realiserte og urealiserte prosjekter. 

Utstillingen åpner fredag 16. september og står frem til 22. januar 2012.

Et kart på 300 kvadratmeter dekker gulvet i Ulltveit-Moe paviljongen, med modeller av universitetsanleggene i byen, på Blindern og på Tøyen som vokser opp av kartet. Urealiserte prosjekter som Sverre Pedersens Blindern-regulering fra 1923 og dagens planer om et life Science senter i Gaustadbekkdalen, henger i luften. Utstillingen som heter "Byen og Blindern. Universitetet i Oslo 200 år" viser også den arkitekturhistoriske utviklingen på Blindern, blant annet med tegninger som ikke har vært vist på museet tidligere. 

Bryn og Ellefsen. Nedre Blindern. (Foto: Ukjent/ Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design)

 

I Buchersalen vises utviklingen av campusen på Blindern fra 1920-tallet frem til i dag. Grønne omgivelser utenfor sentrum ble ansett som det beste stedet for et universitet på 20- og 30-tallet, inspirert av USA. 

- Da prosjekteringen av nedre Blindern startet var nyklassismen den dominerende stilarten innen arkitekturen, men på slutten av 20-tallet foregikk et stilskifte mot funksjonalismen. Dette stilbruddet vises i utstillingen blant annet via de ulike arkitekturtegningene for kjemisk, fysikk og farmasøytisk institutt som sto ferdig på sluttet av 20- tallet og 30 tallet, skriver museet i invitasjonen. 

Utstillingene viser en rekke modeller, tegninger, fotografier og filmer som aldri har vært vist før. Møbler fra de ulike arkitektoniske stilperiodene på Blindern er også representert.  Disse viser stilutviklingen fra 30-tallsfunksjonalisme på nedre Blinderns, via 60-tallsmodernisme på øvre Blindern, postmodernistiske Georg Sverdrups hus som sto ferdig i 1999, og Universitetets siste bygg, Ole-Johan Dahls hus, som offisielt åpnet 2. september 2011,

Utstillingen er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Statsbygg og Nasjonalmuseet.

Ole Johan Dahls hus. (Foto: Ivan Brodey/ Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design)
 
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Nytt om navn

Vis alle

  

Bygg Reis Deg 2017

Vis alle

  

Prosjektnyheter

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår