Støpes med miljøvennlig betong

 
Støpes med miljøvennlig betongI en spektakulær og utfordrende byggeprosess, har Kultur- og idrettsbygg i Oslo støpt 20 meter i høyden på kun ti døgn ved hjelp av glideforskaling. Foto: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
De tre sjaktene som skal bære Deichman Bjørvika, står nå ferdig støpt. I en spektakulær og utfordrende byggeprosess, har Kultur- og idrettsbygg i Oslo støpt 20 meter i høyden på kun ti døgn ved hjelp av glideforskaling.

Det nye hovedbiblioteket støpes hovedsakelig i miljøvennlig betong, som alene fører til en reduksjon av Co2-utslipp på over 40 prosent.

– Vi har høye ambisjoner om at biblioteket skal bidra til å skape fremtidens by, både arkitektonisk, sosialt og kulturelt. Men vi har minst like høye ambisjoner på miljøsiden, og skal sørge for at det nye signalbygget blir en klimavinner, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Signalbygg med høye miljøambisjoner
Deichman Bjørvika er en av de største kultursatsningene i Oslo kommune noensinne, og blir et signalbygg med høye miljøambisjoner. Biblioteket er et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet og har fått støtte fra Enova til miljøtiltak og ny teknologi. Målet er at det nye hovedbiblioteket skal holde passivhusstandard og bygges med minst 50 prosent lavere utslipp av klimagasser sammenlignet med tilsvarende bygg. Og Deichman Bjørvika ligger godt an.

– Vi arbeider langs mange spor for å redusere energiforbruket. Foruten bruk av miljøvennlig betong, blir bygget også svært godt isolert i kjellervegger, gulv og tak for å holde varmetapet på et minimum, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Betong med flyveaske
I arbeidet med glidestøpen av de tre bærende sjaktene, hentet Kultur- og idrettsbygg inn spesialkompetanse fra det norske offshore-betong miljøet som er blant de beste i verden på dette feltet. Glideforskalingen startet 31. januar på plan 2. Sjaktene gled opp 20 meter i løpet av ti døgn, og ruver i dag30 meter over bakken.

Rundt 60 personer jobbet døgnkontinuerlig over to skift. Nærmere 1 200 tonn resirkulerbart armeringsstål støtter 800 kubikkmeter miljøvennlig betong i de tre sjaktene.

Arbeidet med selve råbygget startet i mai 2016. I dag er allerede tre av seks etasjer ferdigstøpt og den fjerde etasjen påbegynt. Totalt er det beregnet å bruke rundt 15 000 kubikkmeter miljøvennlig betong for å støpe ferdig hele bygget.

– Betong og stål er hovedmaterialene i Deichman Bjørvika, og på materialbruk er det her vi kan innhente de største miljøgevinstene. Under hele byggeprosessen bestreber vi oss på å benytte lavkarbonbetong eller miljøvennlig betong. Denne betongen fremstilles med mindre Co2 og inneholder restavfall fra annen industrivirksomhet, som oftest flyveaske fra kullkraftverk eller slagg fra jernindustrien. I tillegg benytter vi resirkulerbart stål i både armering og konstruksjon, forteller byggherre Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Stor ingeniørkunst
Når bygget står ferdig, vil det inneholde fem etasjer i tillegg til kjelleretasjen. Høyde til tak vil variere fra 2,7 til 20 meter. I første, tredje og femte etasje blir det innskutte mesaniner som gir mer areal og spennende rom. Fra hver av de tre hovedinngangene skjærer tre diagonale lyssjakter gjennom hele bygget, helt opptil og gjennom taket.

– Det er et enestående og utfordrende byggeprosjekt med få rette vinkler og som stiller store krav til ingeniørkunst, detaljplanlegging og gjennomføring. Det er en krevende, men inspirerende prosess, og jeg er veldig fornøyd med at vi er i rute både når det gjelder fremdrift og kost, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika skal bli en ny møteplass og kunnskapsarena for hele byens befolkningDet skal være ledende i utviklingen av det moderne folkebiblioteket og vil oppleves som selve inngangsporten til Oslos nye bydel. Biblioteket skal være en tydelig profilert kulturinstitusjon av høy kvalitet og med lav terskel.

Deichman Bjørvika har som ambisjon å holde åpent alle årets dager og bli et fellesrom som alltid er tilgjengelig for alle i Oslo. Rundt 10 000 kvadratmeter står til disposisjon for publikum som blant annet får fri tilgang til lesesaler, studieceller, utstillinger, tidsmessig informasjonsteknologi, barneavdeling samt to store saler for debatter, film og konserter.

Fakta om bygget

  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter /Atelier Oslo AS
  • Entreprenør råbygg: Skanska
  • Bruttoareal: 19 600 m2
  • Funksjonsareal: 13 560 m2
  • Antall etasjer: 5, med innskutte mesaniner, i tillegg til full kjeller
  • Byggeperiode: 2014 – 2019
  • Biblioteket åpner: 2020
  • Besøkstall:2 000 000/ år
  • Miljø og energi: Energivennlig passivhus og 50 prosent reduksjon i Co2 utslipp i forhold til dagens byggepraksis. Bygget er et FutureBuilt-prosjekt og støttes av Enova SF.


Video: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF


 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår