Stjerne-arkitekt stiller ut på Nasjonalmuseet

 
Stjerne-arkitekt stiller ut på Nasjonalmuseet
Nasjonalmuseet har lenge ønsket å presentere verdensberømte Álvaro Sizas arkitektur. Det ønsket blir nå endelig oppfylt i anledning det portugisiske presidentbesøket til Norge – i en kort og således eksklusiv utstillingsperiode.

«Álvaro Siza Vieira: Visions of the Alhambra» vises i paviljongen i Nasjonalmuseet – Arkitektur 5.–16. mai 2015. Velkommen til utstillingsåpning 5. mai kl. 17.00.

Utstillingen presenterer prosjektet «New Gate of the Alhambra», tegnet av Álvaro Siza Vieira i samarbeid med den spanske arkitekten Juan Domingo Santos. Prosjektet vant i 2010 den internasjonale idékonkurransen om et nytt inngangsområde for verdensarvlistede Alhambra, og er planlagt åpnet i 2020.

 

Fascinerende samspill
Sizas og Santos’ prosjekt er følsomt plassert i terrenget og viser et fascinerende samspill mellom Sizas arkitektur og Alhambras vakre bygninger og hageanlegg. Alhambra ble bygget av maurerne på midten av 1300-tallet, og representerer en tidsperiode med respekt for mangfold, pluralisme og sameksistens av islamsk og kristen kultur. Alhambra er et av de viktigste anleggene på UNESCO verdensarvliste, og er i dag et av Spanias fremste turistmål.

I utstillingen får publikum se en rekke av Sizas originalskisser sammen med modeller, tegninger og renderinger. Seks videoer gir innblikk i prosjektet, deriblant en samtale mellom de to arkitektene Siza og Santo om arbeidet.

 

– Each project is a challenge but this one is mythical (Álvaro Siza, 2011)
Álvaro Siza Vieira er en av vår tids mest verdsatte poetiske modernister. Det var på 1940-tallet at unge Siza for første gang lot seg fascinere av det storslåtte Alhambra-anlegget i Granada. Turene til Granada ble stadig hyppigere, og lærdommen fra Alhambra flettet han etter hvert inn i bygninger han tegnet – fra bolighus og bankbygninger til kirker og universitetsbiblioteker.

 

Siza og Norge – Siza og Fehn
Siza har en høy stjerne i Norge. Mange norske arkitekter har vært på studietur til Portugal for å studere bygningene og besøke arkitektens studio. Han besøkte selv Norge to ganger på 80- og 90-tallet for å holde foredrag i Oslo Arkitektforening.

Álvaro Siza Vieira (f. 1933) og Sverre Fehn (1924–2009) møttes første gang som jurymedlemmer i en arkitektkonkurranse for flere år siden. De to har hatt stor respekt for hverandre som arkitekter og har vist betydelig interesse for hverandres arkitektur. Begge har mottatt den høyeste utmerkelsen en arkitekt kan få, den prestisjetunge Pritzker-prisen. Siza i 1992, og Fehn i 1997. Dette gjør det særlig spesielt å få stille ut et prosjekt av Siza i paviljongen til Fehn.

 

Samarbeidsprosjekt
Utstillingen er et samarbeid mellom Aedes Architecture Forum Berlin og the Council of the Alhambra and Generalife, Granada i samarbeid med Nasjonalmuseet. Kurator for utstillingen er arkitekt António Choupina fra Porto. Tilrettelegging og utformingen av utstillingen i Oslo er gjort i samarbeid mellom António Choupina og Nasjonalmuseets seniorkurator Eva Madshus.

Utstillingen kommer til Oslo direkte fra Granada. I 2014 ble den vist i Architecture Forum Aedes i Berlin, før den reiste videre til Vitra Design Museum i Weil am Rhein. Neste år vises den i Aga Khan Museum i Toronto. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår