Starter utvikling av «Smarte nabolag»

 
Starter utvikling av «Smarte nabolag»Bildet: Modell av hvordan Smart Nabolag kan bli i Svolvær om 2-3 år. - Et spennende konsept som betyr en ny måte å tenke boligområder på, mener daglig leder i Clemens Eiendom, Bernt Nordby Skøien. Foto: Odd Borgestrand
Tre år etter at Fredrikstad Energi lanserte begrepet «Smarte Nabolag» for sine energikunder utvider Clemens Eiendom AS begrepet til å omfatte teknologiaspektet, felleskapsaspektet og bærekraftaspektet.

Av Odd Borgestrand

Det nye konseptet ble presentert i Oslo i dag. Daglig leder i Clemens Eiendom AS, Bernt Nordby Skøien, mener eiendomsselskapet, som er eid av Opplysningsvesenets Fond, og som eier nærmere 900 tusen dekar med tomtearealer over hele landet, er i en unik posisjon for eiendomsutvikling.

- Det har vært mye fokus på smarte bygg og smarte byer, men i liten grad på boligområder. Smarte Nabolag skal først og fremst etableres ute i distriktene, og først ut er et nabolag i Svolvær. Dersom alt går etter planen kan dette nabolaget, med et par hundre enheter, være en realitet i løpet av to til tre år, opplyser Nordby Skøien.

- Clemens Eiendom identifiserer eiendommer som er kommersielt attraktive for utvikling og kjøper disse fra Opplysningsvesenets Fond til markedsmessige betingelser, forklarer Nordby Skøien til Byggfakta.

- På sikt skal Smarte Nabolag-konseptet utvikles over hele landet, og gjennomføres i samarbeid med gode lokale aktører. Vi skal bygge større boligområder som vi kaller nabolag. Vi er tilstede i alle landets kommuner og skal vi ha levedyktige lokalsamfunn må disse bli attraktive. Godt naboskap er da en viktig grunnpilar i dette, understreker han.

- Mange eiendomsutviklere er opptatt av det grønne skiftet og smart teknologi, men vi har et ønske om å utvide dette til også å dreie seg om fellesskapsaspektet og selvsagt inkludere bærekraft. I dette ligger muligheten for å etablere noen fellesarealer og fellesløsninger for nabolaget. Hvis vi klarer å oppfylle de tre pilarene vil vi være i stand til å skape unike verdier for mennesker som skal bo i et smart nabolag, mener Clemens Eiendom lederen.

I en fersk undersøkelse for Clemens Eiendom svarer 58 prosent av de spurte at et godt nabolag med god kontakt med sine naboer er viktig.

- Vi mener det er viktig at vi forplikter oss på en grunnpakke som blir lik for alle prosjekter rundt om i landet, men i tillegg vil det bli muligheter for å velge fra en tilvalgspakke. Da kommer begrepet energieffektivitet sterkt inn. Tidligere har det vært den enkelte beboer som har fått ansvaret for effektiviseringen, men dette ansvaret vil vi ta ved å legge langt bedre til rette for energieffektivitet for hele nabolaget. 

- Vi skal ikke være innovatører, men vi skal sette sammen gode løsninger som markedet kan tilby oss. Et eksempel er solceller på tak eller fasade og egen elbil-lader i alle boliger. Her er eiendomsselskapet i kontakt med Enova for å få til bærekraftige løsninger for denne typen nabolag, eksempelvis en felles batteri-pool, forklarer Nordby Skøien.

- For Clemens Eiendom, som i stor grad kan disponere tidligere prestegårds-arealer, er felleskapsaspektet viktig. I disse nabolagene skal folk ha det godt. Vi kan ikke skape fellesskap, men vi kan legge til rette for at folk trives i sine boliger. Vi vil også bygge minst ett felles møtepunkt i hvert eneste nabolag, enten det er et treningsrom, ei badstue, eller et felles gjestehus, slår Bernt Nordby Sørensen fast.

Les mer om Smart Nabolag i neste utgave av Byggfakta.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår