Spotprisavtaler har gitt lavest strømkostnad over tid

 
Spotprisavtaler har gitt lavest strømkostnad over tidAnalysen til NVE viser at variabelpriskontrakter gjennomgående har vært dyrere enn en spotpriskontrakter for husholdninger på Østlandet.
NVE har beregnet strømkostnadene for en typisk husholdning på Østlandet for ulike avtaletyper over de siste ti årene. Det viser seg at spotpris har gitt lavest strømkostnad.
- Over tid har spotprisavtaler gitt lavest strømkostnad. Vi ser det som tegn på et relativt velfungerende strømmarked, at kunder som har tatt risikoen med varierende strømpriser også har fått noe igjen for dette over tid, sier direktør Ove Flataker i Reguleringsmyndigheten for energi til nve.no.
 
I snitt har spotprisavtaler gitt åtte prosent lavere strømkostnad enn ettårige fastpriskontrakter (dette eksluderer nettleie, som vil være lik uavhengig av avtale). De tre siste årene har det imidlertid vist seg at husholdninger som hadde en gjennomsnittlig ettårig fastprisavtale fikk den laveste strømkostnaden. Det er viktig å være klar over at beregningene ikke kan fortelle oss hva som vil være lønnsomt til neste år – eller de ti neste årene.
 
Den totale strømkostnaden avhenger av strømprisen, men også av forbruket. I disse beregningene er det lagt til grunn et forbruk på 20 000 kWh i året for alle år. Et lavere forbruk gir en lavere regning, uavhengig av avtaletype.
 
Husholdninger som har vært på 1-årig fastpriskontrakt har hatt den laveste strømkostnaden i 2018. Dette kommer av at de fleste aktive 1-årig fastprisavtalene strømkunder kunne ha i 2018, var avtaler som ble inngått i 2017 eller tidlig i 2018 (da prisene var lavere).Ser vi over de ti siste årene (2009-2018) har spotpriskontrakter likevel i snitt gitt lavest strømkostnad. Nettleie med tilhørende avgifter er ikke inkludert i analysen. 
 
For mer om beregningene som er gjort, se årsoppsummeringen for sluttbrukerpriser i 4.kvartalsrapporten  her.
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår