Spetalen skole i Råde i Østfold ble Årets skolebygg

 
Spetalen skole i Råde i Østfold ble Årets skolebyggBle "Årets skolebygg 2018": Juryen fremhevet blant annet bruk av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole, og mulighet for arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper – til slutt ble det avgjort med en offentlig avstemning, hvem som vant.
Den nye Spetalen skole i Saltnes i Råde kommune vant prisen foran fire andre skoler. Juryen fremhevet blant annet bruk av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole.

Med kåringen ønsker Nohrcon å sette fokus på de gode eksemplene på nye og renoverte skoler på konferansen ”Bygging av fremtidens skole 2018”. 

Juryen uttalte følgende om Spetalen skole ved nominasjonen;

Som en landsby

” Bygningen er utformet som en landsby med rekker av småhus, og fasadene kommuniserer med bruk av treverk og glade farger, en vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole. Også innvendig er bruk av materialer og farger meget god. Klasserommene kan kobles sammen to og to og skape arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Uteområdene har soner for varierte aktiviteter og er planlagt for videre utvikling med skolehage og terrasse."

Stolt ordfører

Ordfører i Råde kommune, René Rafshol, er veldig stolt.

-             Jeg er veldig stolt over, at Spetalen skole er blitt kåret til Årets norske skolebygg 2018. Skolen er den største investeringen kommunen har gjort noen gang. Med dens utseende er det et flott smykke man ser når man kjører igjennom Saltnes. Kombinasjon treverk med vinduer i mange farger, tak som bølger gjør bygget spennende, samtidig som du blir nysgjerrig på hva som er innafor veggene, sier han.

 

Spetalen skole har 280 elever og 50 ansatte. Nybygget har blitt plassert hvor den gamle skolen lå tidligere. Hovedinngangen er tiltenkt besøkende, mens småbarns- og mellomtrinnet har sine egne elevinnganger mot skolegården.

Den gamle delen av skolen har blitt bygd om til administrasjonsfløy. I tillegg har skolen fått en flerbrukshall med café, tribune og diverse styrketreningsrom som legger til rette for idretts- og kulturarrangementer i lokalsamfunnet.

De fem nominerte til prosjektene til prisen var:

•             Brynseng skole, Oslo kommune

•             Justvik skole, Kristiansand kommune

•             Smøla barne- og ungdomsskole, Smøla kommune

•             Spetalen skole, Råde kommune

•             Vågsøy ungdomsskole, Vågsøy kommune

 

Ville ha glade barn

Arkitektene fra Link Arkitektur sier;

-             Å prosjektere og tegne en skole er en av de mest givende oppgavene vi kan få som arkitekter, idet vi skaper et sted, hvor man møter glade barn som hopper og spretter omkring. Det at LINK arkitektur var så heldige å være med i prosessen fra første skisse til åpningen, var et suksesskriteria for dette vellykkede prosjekt og alt vi bygger er til syvende og sist kun en ramme for trygghet og trivsel for elevene og lærerne. Arkitekter, rådgivere, byggherrer, politikere og lærere har et samfunnsmessig ansvar for å skape denne rammen. En ramme som etter hvert fylles ut med læring, lek, latter og vennskap, sier Kennet Hald og Nicole Stobbe.

Skolen har en flott og stor naturtomt karakterisert av flere fjellknauser, en langstrakt fjellrygg og mangle gamle trær. Utformingen av skolen er en poetisk interpretasjon av skolens beliggenhet og den er kledd inn med Kebony-tre for å understreke skolens naturtomt.

Mer enn 1200 stemte, og Spetalen skole ble rost for:

 •            "Et unikt bygg med fantasifulle detaljer. Bygget for barn, trivsel og nysgjerrighet!"

•             "Et «smykke» i nærmiljøet!"

•             "Jeg liker lekenheten og fargene i designet. Det er et stort bygg, men det følger terrenget, og unngår å bli ruvende på en vulgær måte. Et praktfullt bygg!"

•             "Jeg velger dette prosjektet fordi jeg gikk på den gamle Spetalen barneskole. Jeg husker hvor slitt og gammelt bygget var. Jeg er imponert over hvor flott de har laget den nye Spetalen barneskole og er veldig glad på vegne av barna som går på skolen nå!"

•             "Den skolen er bare helt rå!"

•             "Det går en rød tråd gjennom hele prosjektet, som kombinerer estetikk og funksjon flott."

•             "Innbydende og munter fasade som inspirerer til læring og lek. God funksjonalitet og en fantastisk flerbrukshall som har løftet folkehelsen i nærmiljøet!"

•             "God planløsning, lekent design og miljøfokusert"

•             "Fantastiske farger kombinert med naturmateriale. Jeg blir glad hver gang jeg kjører forbi."

•             "Et gjennomtenkt skolebygg for elever, lærere og foreldre samt frivillige i nærmiljøet!"

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår