Spennende kursdager om bærekraft og miljø

 
Spennende kursdager om bærekraft og miljøKursdagene i Trondheim 2019: Det var stor interesse for kursene og mange fikk god nytte av de forskjellige foredragene. Tre i bygg var et populært tema. - En av de store forskjellene når det gjelder massivtre er i forhold til prosjektering. Ting må lukkes før byggestart. Ellers er det svært vanlig at man prosjekterer samtidig som man bygger, sier Bengt Michaelsen i BGM Arkitekter as, Grimstad.
KURSDAGENE TIL TEKNA 2019: Digitalisering, bærekraft og miljø innen bygg, anlegg og eiendom var de sentrale temaene under Kursdagene i Trondheim. Og interessen var stor!

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

Deltagerne på Kursdagene til Tekna i Trondheim har de siste dagene fått godt med faglig påfyll gjennom en rekke forskjellige kurs og gode samtaler i pausene. Bærekraft og klimaregnskap var to nøkkelord gjennom disse dagene – og hvordan ser egentlig regnskapet ut og hva med brannsikkerhet?

17 gode grunner

Hele 17 grunner til å bruke KL-tre som konstruksjonsmateriale kunne Bengt Michaelsen fra BGM Arkitekter as i Grimstad trekke fram. Han var møteleder for kurset «Tre som konstruksjonsmateriale». Dette er blant annet kortere byggetid, ingen kuldebro fra utvendige flater, betydelig lavere klimautslipp i produksjonen, lavere egenvekt, en uttalt og påvist velværefølelse i bygg med tre, godt inneklima og ikke minst null byggeplassavvik.

Null byggeplassavvik

Elementene kommer i den størrelsen som er bestilt, på millimeteren, og det er ingen rom for å endre på millimetre underveis i byggeprosessen.

- En av de store forskjellene når det gjelder massivtre er i forhold til prosjektering. Ting må lukkes før byggestart. Ellers er det svært vanlig at man prosjekterer samtidig som man bygger, sier Michaelsen.

Tre som konstruksjonsmateriale har på kort tid blitt veldig aktuelt og mye brukt. Bransjen snakker om en eksplosjonsarted interesse og denne måneden startet trefabrikken Splitcon opp testproduksjon av konstruksjonsløsninger i KL-tre på Åmot i Buskerud.

Trebaserte konstruksjoner kan brukes på de aller fleste byggtyper og trebaserte konsepter har de siste årene blitt stadig mer konkurransedyktige.

Klimaregnskapet ser mye bedre ut ved bruk av tre som konstruksjonsmateriale, sammenliknet med stål og betong, det kunne Bård Solem hos Eggen Arkitekter dokumentere på en grundig måte i sitt innlegg.

Om brann og sikkerhet i trekonstruksjoner

Men fortsatt er det noe skepsis knyttet til brannsikkerhet i bygg med tre, og her kunne Leif Tore Isaksen, fagsjef for brann og sikkerhet i Sweco, langt på vei forsikre om at det er fullt mulig å sikre seg godt mot brann.

Det er en betydelig forskjell om en sammenlikner stål, betong og tre i forhold til brannsikkerhet, men det handler mye om å beregne seg fram til en sikker løsning, sett i forhold til blant annet innbrenningshastighet og brannenergi, ifølge Isaksen.

 - For de store byggene gjelder det at uavhengig om man bruker stål, betong eller tre, så skal man bruke løsninger som gjør at brannen skal kunne starte, og brenne ut, uten at bygget raser sammen, sier han.

Byggfakta kommer med mer stoff fra Kursdagene

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår